Ingrediënten voor 1 taart van circa 12 stukken:
Bodem
• 200g bastognekoekjes
• 80g ongezouten roomboter op kamer temperatuur
Vulling
• 875g roomkaas (gebruik roomkaas van hoge kwaliteit zoals bijv. Philadelphia)
• 290g suiker
• 5 eieren
• 60g zure room
• 60 milliliter elderflower siroop
• 30g bloem
Leg alle ingrediënten klaar zodat ze goed op kamertemperatuur zijn voordat je ze gaat verwerken.
Bekleed een springvorm (doorsnede circa 26 cm) met bakpapier en vet de vorm dun in met boter. Verkruimel de koekjes of maal fijn in een keukenmachine. Smelt de roomboter in een steelpannetje totdat deze net helemaal is gesmolten. Meng de boter met de koekjes en verdeel dit mengsel over de bodem van de springvorm. Druk het goed aan met de bolle kant van een lepel.
Verwarm de oven voor op 130 graden (hetelucht) en zet het rooster 1 richel onder het midden.
Mix de roomkaas met de suiker en de elderflower siroop tot een egaal mengsel. Voeg de eieren toe en meng totdat ze zijn opgenomen in het roomkaasmengsel. Herhaal dit voor de zure room. Voeg tenslotte de bloem toe en mix totdat de bloem is opgenomen.
Schenk de vulling voorzichtig op de koekjesbodem. De vulling is aan de dunne kant dus zet de taart eventueel op een bakplaat voor het geval er iets uitloopt. Bak de taart in circa 90 minuten gaar.
Maak tijdens het bakken de oven niet open want daar gaat je cheesecake van scheuren. Zet na 90 minuten de oven uit, laat de ovendeur dicht en laat de cheesecake nog minstens 2 uur in de oven staan om af te koelen tot kamertemperatuur. Zet de taart vervolgens nog 1 nacht in de koelkast.
Vorige week vierden wij de verjaardag van Mark voor familie. Het was al een tijdje geleden dat hij jarig was maar vanwege onze drukke agenda’s hadden we niet eerder de tijd om het te vieren. Maar bij een verjaardag hoort natuurlijk taart en als je met mij samenwoont is dat eigenlijk altijd zelfgemaakte taart 😉 Al heel lang wilde ik iets met Elderflower maken en ik had nog siroop staan vanwege de eerder gemaakte zomercocktails. Een combinatie met cheesecake (altijd goed!) leek me wel lekker. Hij werd hier door alle gasten unaniem goedgekeurd en zelf vonden Mark en ik ‘m ook erg lekker! Een aanrader dus deze elderflower cheesecake.
3 reacties
Hai Sanne, mijn eerste gedachte bij de titel van het recept was van wat is nu weer elderflower siroop dus dat heb ik even opgezocht. Blijkt het vlierbloesem siroop te zijn, het afgelopen voorjaar heb ik daar een flinke hoeveelheid van gemaakt. Het is gewoon heerlijk als limonade maar ook een klein scheutje in b.v. proseco is erg lekker.
Gebak heb ik er nog niet eerder mee gemaakt maar dat gaat nu waarschijnlijk wel gebeuren.
Auteur
Hey Lucia,
Dat kan ik me voorstellen 🙂 Het is natuurlijk in het Nederlands gewoon vlierbloesemsiroop maar die heb ik in de winkel nog nooit onder die naam gezien.
Vandaar dat ik het Elderflower noemde. Maar zelfgemaakte siroop is natuurlijk nog lekkerder.
Gaat op mijn bucketlist voor volgend jaar 😉 Eens kijken of ik dan ergens vlierbloesem kan vinden om te plukken.
Als dat lukt contact ik je zeker even voor het recept!!
Groetjes, Sanne
Is goed hoor Sanne.