Ingrediënten voor 4 personen:
Voor de brownies
• 150g ongezouten roomboter
• 150g pure chocolade
• 2 eieren
• 250g suiker
• 100g bloem, gezeefd
Voor de witte chocolademousse
• 125 milliliter slagroom
• 1 blaadje gelatine
• 55g melk
• 27g suiker
• 20g Tony’s Chocolonely witte chocolade
Voor de frambozencoulis
• 150g frambozen (evt. uit de vriezer)
• 1/2 theelepel suiker
• 1 eetlepel citroensap
Losse frambozen ter garnering
Begin met het maken van de brownies. Verwarm de oven voor op 175 graden (hetelucht) en bekleed een springvorm (doorsnede 24cm) met bakpapier. Vet de vorm in met boter.
Smelt de boter met de pure chocolade in een pannetje. Roer tussendoor goed door en blijf erbij staan want dit brandt snel aan! Neem de pan van het vuur en laat de chocoladeboter 5 min. afkoelen.
Klop ondertussen de eieren met de suiker en een snuf zout dik en romig tot een soort vla. Klop dit goed luchtig, daar krijg je lekkere brownies van.
Meng de chocoladeboter voorzichtig door het eimengsel. Zeef de bloem en spatel deze vervolgens luchtig door het beslag.
Schenk het chocoladebeslag in de vorm en zet de vorm een half uurtje in de koelkast. Dit hoeft niet persé maar door dit te doen krijg je lekker smeuïge brownies.
Bak de brownies 25 minuten in het midden van de oven gaar. Laat volledig afkoelen.
Terwijl de brownies in de oven staan maak je de witte chocolademousse. Hak de chocolade in stukjes. Week de gelatine in koud water. Klop de slagroom zonder suiker tot yoghurtdikte. Doe de melk met de suiker in een steelpan en verwarm op middelhoog vuur totdat het net niet kookt. Haal de pan van het vuur. Los hierin de gelatine en witte chocolade op door goed te roeren met een garde. Laat afkoelen en spatel voorzichtig door de geklopte room. Verdeel de mousse over siliconen vormpjes in 2 verschillende maten en zet deze 2 uur in de vriezer.
Maak tenslotte de frambozencoulis. Doe alle ingrediënten hiervoor in de hoge beker van je staafmixer en pureer tot een mooie coulis. Zet weg in de koelkast tot gebruik.
Nu ga je het dessert opmaken. Haal de brownie los van het bakpapier en steek met een uitsteekring 4 rondjes uit ter grootte van het grootste vormpje witte chocolademousse en leg op 4 dessert bordjes. De restjes van de brownie bewaar je voor een later moment voor bij de koffie. Haal de witte chocolademousse uit de vormpjes en leg mooi op het bord. Verdeel hierover nu wat van de frambozencoulis en garneer eventueel verder met wat hele framboosjes. Serveer de rest van de frambozencoulis er los bij.
Vorige week kwamen er vrienden bij ons eten die in verwachting zijn van een meisje. Aangezien ik niet bij haar babyshower kon zijn was dit een soort inhaalactie daarvan en daarom wilde ik persé een dessert met de kleur roze erin maken. Al snel kwam ik uit bij framboos. En waar combineert framboos nu lekkerder mee dan met chocolade? Zo ontstond dit feestelijk chocolade dessert met frambozencoulis. Heel erg lekker van smaak en het ziet er ook nog eens super mooi uit. Last minute ideetje voor de feestdagen wellicht?
Je kunt dit dessert overigens ook heel goed voorbereiden. Wanneer je dit doet zet dan de mousse gewoon 2 uur in de vriezer om op te stijven en zet vervolgens in de koelkast. Voordat je gaat eten zet je de mousse weer terug in de vriezer en bij het serveren van het toetje haal je ‘m er weer uit. Anders krijg je ‘m namelijk niet uit de vormpjes omdat ie al te slap geworden is.