Ingrediënten voor 3 tot 4 personen:
Voor de bodem
• 325g bloem
• 7g gedroogde gist
• 15 milliliter olijfolie
• 5g zout
• 190g lauwwarm water
Voor de topping
• 3 eetlepels crème fraîche
• 1/2 rode ui
• 4 grote kastanje champignons
• 85g Gruyère
• 200g beenhamreepjes
Begin met het maken van het deeg. Meng de bloem met de gist, het zout, het water en de olijfolie. Kneed in circa 5 tot 7 minuten. Hierbij is het handig om je handen in te wrijven met olijfolie zodat het deeg minder aan je vingers plakt. Leg het deeg in een kom afgedekt met plasticfolie op kamertemperatuur een uur rusten.
Snijd ondertussen alvast de ui in ringen en de champignons in plakjes. Maak kleine blokjes van de gruyère en bak de beenhamreepjes krokant in droge koekenpan.
Bekleed een bakplaat met bakpapier en verwarm de oven voor op 240 graden (hetelucht).
Stort het deeg op het bakpapier en bestrooi met wat extra bloem. Vet de deegroller in met wat olijfolie om te voorkomen dat het deeg teveel blijft plakken. Rol het deeg nu zo dun mogelijk uit op het bakpapier.
Verdeel de crème fraîche over het deeg en bestrooi met versgemalen peper. Beleg met de beenhamreepjes, uienringen, champignons en gruyère.
Bak de flammkuchen ongeveer 10 minuten in het midden van de oven goudbruin en gaar en serveer direct.
Bron: Elle Eten
Vandaag is Mark jarig dus dat vraagt om een Dudefood receptje 😉 Al een tijdje stond het op mijn lijstje op flammkuchen te maken, een soort van pizza maar dan toch net even anders. Flammkuchen komt uit de Elzas en is tegenwoordig helemaal hip. Op ieder food festival staat wel een foodtruck waar je het kan krijgen en ook in menig restaurant staat het op de menukaart. Hoog tijd dus om hier eens zelf mee te experimenteren! Afgelopen weekend kwamen er vrienden eten en schoof ik ‘m de oven in. De reacties waren unaniem positief, dit is echt een heerlijke maaltijd! Wij aten er met z’n vieren van en dat ging prima omdat we ook nog een klein voorgerecht en een flink nagerecht aten. Staat alleen deze Flammkuchen op het menu voor het avondeten dan zou ik met dit recept uitgaan van 3 personen.
2 reacties
Gefeliciteerd.
Auteur
Dank je wel 🙂