Ingrediënten voor circa 10 stuks:
• 300g rundergehakt
• 1 teen knoflook
• 1 sjalotje
• 1 handje geraspte kaas
• 1 ei
• 1 volkoren beschuit
• 1 eetlepel oregano
• 1 eetlepel Provençaalse kruiden
• 1 theelepel chilipeper
• 1 theelepel versgemalen peper
• 1 theelepel zout
Hak de knoflook fijn of pers uit en snipper het sjalotje. Kluts het ei en verkruimel de beschuit. Meng alle ingrediënten en kneed goed door met je vingers.
Verdeel het gehaktmengsel in ongeveer 10 gelijke porties en rol er mooie balletjes van.
Verhit een flinke scheut olijfolie in een pan met dikke bodem en bak hierin de gehaktballetjes mooi egaal bruin. Zorg ervoor dat je de balletjes regelmatig draait voor een mooie gelijkmatige garing.
Serveer met grove mosterd of zelfgemaakte mayonaise.
Een typisch Nederlandse snack zijn gehaktballetjes. Ik vind ze heerlijk, niet alleen als snack overigens maar ook een broodje bal of gewoon een lekkere gehaktbal bij een bord stamppot. Maar shame on me, ik maakte ze nooit zelf. Eerder dit jaar waagde ik een poging, ze waren prima maar niet goed genoeg om over te bloggen vond ik. Toen Mark en ik laatst een tapasdiner voor ons zelf maakte besloot ik een nieuwe poging te wagen. We hadden wel zin in lekker kruidige balletjes en dat leidde tot dit recept. Dit keer smaakte de gehaktballetjes wel genoeg om het recept te plaatsen 🙂 Wees niet te voorzichtig met de kruiden, het gehakt is eerder onvoldoende op smaak dan dat je teveel gebruikt.