Ingrediënten voor 1 cake:
• 50g havermoutvlokken of havermoutmeel
• 125g volkoren speltmeel (o.a. verkrijgbaar bij de natuurwinkel. Je kunt dit eventueel ook vervangen voor volkoren tarwebloem)
• 1 theelepel baking soda
• 1 theelepel bakpoeder
• 2 flinke theelepels kaneel
• 2 theelepels gemberpoeder
• 150g rozijnen
• 450g mango
• 2 eieren
• 75ml zonnebloemolie
Voor dit recept heb je een staafmixer nodig.
Verwarm de oven voor op 180 graden (hetelucht).
Snijd de mango in stukjes. Houd ongeveer 2 handjes gesneden mango achter, deze gaan straks in stukjes door het brood. Pureer de rest van de mango met de staafmixer tot een puree.
Bekleed een cakeblik met bakpapier.
Vermaal de havermoutvlokken tot meel in de keukenmachine (of gebruik havermoutmeel). Meng het havermoutmeel met het speltmeel, baking soda, bakpoeder en de kruiden en zeef alles boven een kom. Meng de achtergehouden stukjes mango samen met de rozijnen door het meel mengsel. Zorg ervoor dat mango en rozijnen goed met meel bedekt zijn, dit zorgt ervoor dat ze straks tijdens het bakken niet naar de bodem gaan zakken.
Klop de eieren los en meng met de zonnebloemolie en de mango puree. Spatel nu in delen het meelmengsel hier doorheen, waarbij je steeds zorgt dat het meel helemaal gemengd is met de natte ingrediënten voordat je weer nieuw meel toevoegt.
Doe het beslag in het cakeblik. Bak het brood in 55 – 60 minuten gaar in de oven. Doe de satéprikker test om te kijken of het brood gaar is: steek een satéprikker in het midden van het brood, als de prikker er droog uitkomt is het brood gaar, anders moet het nog iets langer in de oven.
Nu we weer terug zijn van vakantie is het weer tijd om een beetje op te letten wat ik eet. Dat zal deze week nog lastig genoeg worden want er staan wat etentjes en feestjes gepland. Juist daarom dook ik vandaag zodra de eerste vakantiewas in de machine zat, meteen de keuken in om een verantwoord tussendoortje voor deze week te maken. Ik koos ditmaal voor een oude favoriet: gezond banaanbrood. Vlak voor onze vakantie maakte ik echter bovenstaand gezond mango brood wat een variatie is op het eerder gepubliceerde rabarber aardbeien brood. Het is maar een kleine aanpassing van het recept maar zo lekker dat ik het toch met jullie wilde delen. Bak het brood in het weekend en snijd het nadat het volledig is afgekoeld in plakken. Als je de plakken goed inpakt in aluminiumfolie kun je het mango brood makkelijk invriezen zodat je een lekker en verantwoord tussendoortje voor de hele week hebt.
4 reacties
Naar het reactie formulier
heb hem vandaag gemaakt al bleef hij bij mij nogal nattig ook na nog 30 min langer in de oven te hebben gezeten. maar desondanks smaakt hij goed perfect tussendoortje 🙂 bedankt
Auteur
Hoi Caithlin,
Vervelend dat het brood nattig bleef. Ik heb dat soms ook inderdaad. Denk dat het komt omdat de ene mango natter is dan de andere. Je zou een volgende keer iets minder olie kunnen gebruiken, dat helpt.
Gelukkig vond je ‘m wel lekker 🙂
Groetjes, Sanne
Vandaag hebben mijn zoon en ik deze gemaakt. Duidelijk beschrijving van het recept. En het is ook zeker lekker geworden. Bedankt hiervoor 🙂.
1 klein dingetje nog: in het recept gebruik je 2 verschillende termen nl brood en cake, dit maakt het wat verwarrend. Normaal zit er toch wel een duidelijk verschil in qua baksel.
Zelf vind ik het meer cake achtig dan brood. Dit doet echter niets af van de smaak.
Auteur
Hoi Jessica,
Sorry van mijn late reactie, juni was een hectische maand qua werk en thuis dus even geen tijd voor m’n blog.
Leuk te horen dat je het een lekker recept vindt!
Ik snap de verwarring idd. De reden dat ik het uiteindelijk een brood heb genoemd in de titel is dat de wijze waarop je het maakt heel erg overeenkomt met het bakken van banaanbrood maar dan met mango.
Ook banaanbrood vind ik zelf meer naar cake smaken, net als dit recept idd.
Hopelijk ga je het nog vaker maken, dank voor het bezoeken van mijn site in ieder geval.
Liefs, Sanne