Ingrediënten:
Voor de worteltaart
• 2 eieren
• 175g zonnebloem olie
• 145g bloem
• 1 theelepel bakpoeder
• 175g geraspte bospeen (of wortel/appel pulp van dit groentesapje)
• 125g rozijnen
• 1 mespuntje zout
• 1/2 kaneelstokje
• 1 steranijs
• 5 kardemom zaden
• 10 zwarte peper korrels
Voor de topping
• 125g ricotta
• Sap en geraspte schil van 1/2 citroen
Verwarm de oven voor op 180 graden (heteluchtoven). Bekleed een brownie vorm met bakpapier.
Klop de eieren luchtig met een mixer. Mix minimaal 2 minuten. Voeg al mixend de olie toe en meng nog 1 minuut.
Neem het halve kaneelstokje, de steranijs, de kardemom zaden en de peper korrels en vermaal deze met een vijzel of in de keukenmachine tot een grof poeder.
Meng in een andere kom de bloem met het bakpoeder, het zout en het specerijenmengsel. Zeef alle ingrediënten en voeg toe aan het ei-olie mengsel. Mix dit goed door elkaar.
Voeg als laatste de bospeen en rozijnen toe en roer tot een mooi egaal beslag.
Bak de taart in 35 minuten gaar in het midden van de oven. Check of de cake goed gaar is door er een satéprikker in het midden in te steken. Als deze er droog en schoon uit komt is je taart gaar, zet hem anders nog even terug in de oven. Haal de cake uit de vorm en laat deze volledig afkoelen op een rooster.
Maak de topping. Roer de ricotta glad met het citroensap. Verdeel de topping over de wortelcake en maak af met de citroenrasp.
Ik vind carrot cake verrukkelijk! Nu ik heel veel wortels gebruik in mijn sapcentrifuge was het dan ook hoog tijd om de wortelpulp die daarbij overblijft te verwerken tot een gezond recept. Eerlijk is eerlijk, deze gezonde worteltaart is erg lekker maar haalt het niet bij het originele recept waar wel (veel) suiker in verwerkt is. Toch is het nog steeds een heerlijk tussendoortje. Ik zie dit een beetje als de doordeweekse variant (ik wil wel iets lekkers maar liever ook iets gezonds) en het originele recept als de feest versie 😉 Eventueel kun je ook nog gehakte noten toevoegen aan dit recept. Om de topping nog smaakvoller te maken kun je daar ook het merg van een vanillestokje aan toevoegen.