Ingrediënten voor 12 – 16 cupcakes:
Voor de cakejes
• 140g ongezouten roomboter op kamer temperatuur
• 200g fijne kristalsuiker
• 60g black treacle (verkrijgbaar in Engelse winkeltjes of online)
• 60g golden syrup (verkrijgbaar bij Jumbo, in Engelse winkeltjes of online)
• 2 eieren
• 2 eidooiers
• 310g bloem
• 1 eetlepel cacaopoeder
• 1 theelepel gemberpoeder
• 1 theelepel nootmuskaat
• 1 theelepel kaneel
• 2 theelepels bakpoeder
• 1 theelepel zout
• 240 milliliter melk
Voor de topping
• 600g poedersuiker
• 100g ongezouten roomboter op kamertemperatuur
• 250g roomkaas (bijv. philadelphia)
• Geraspte schil van 1 (bio)citroen
Verwarm de oven voor op 190 graden (heteluchtoven) en vul een muffin bakvorm met cupcake papiertjes.
Klop de boter en de suiker samen luchtig met een mixer. Voeg de black treacle, golden syrup, eieren en eidooiers toe en blijf mixen totdat alle ingrediënten goed vermengd zijn.
Zeef in een andere kom de bloem met het cacaopoeder, de kruiden en het bakpoeder en meng deze ingrediënten goed.
Verwarm de melk in een steelpannetje (niet laten koken).
Voeg 1/3 van het bloemmengsel toe aan het botermengsel samen met 1/3 van de warme melk en blijf mixen op lage snelheid. Als alle ingrediënten goed zijn opgenomen voeg je weer 1/3 van het bloemmengsel en de warme melk toe. Doe tenslotte hetzelfde met het resterende deel.
Als het mengsel mooi glad is en alle ingrediënten goed vermengd zijn, verdeel je het mengsel over de cupcake vormpjes. Let op dat je de vormpjes maar voor ongeveer 2/3 vol maakt, anders worden de cakejes te hoog.
Bak de cupcakes in 18 tot 20 minuten gaar in het midden van de oven. Laat de cakejes 5 minuten afkoelen in de vorm, haal ze dan uit de vorm en laat ze volledig afkoelen op een rooster.
Terwijl de cakejes afkoelen kun je de topping maken. Snijd de boter in kleine stukjes en doe samen met de poedersuiker in een kom. Mix op lage snelheid totdat er geen boterklontjes meer in de poedersuiker zitten. Aangezien poedersuiker nogal stuift en je liever niet je hele keuken onder de poedersuiker wil hebben, kun je dit het beste mixen met een theedoek over je kom en mixer heen zodat het in de theedoek stuift.
Als de boter en poedersuiker goed vermengd zijn, is de poedersuiker alleen nog maar wat korreliger geworden, dit hoort zo en komt goed als je de roomkaas toevoegt. Mix de roomkaas door het poedersuiker mengsel en je zult zien dat je een mooie stevige crème krijgt.
Roer tenslotte met de hand de geraspte citroenschil door dit mengsel. Verdeel de topping over de cupcakes. Gebruik een paletmes om de topping mooi aan te brengen en maak eventueel een draai met het palletmes in het midden van de topping voor een mooi effect.
Decoreer de cupcakes bijvoorbeeld met goudpoeder of kleine gingerbread mannetjes.
Bron: Hummingbird Bakery app “Cake Days”
Jaaaaaa eindelijk is het koud en kan ik dit recept, wat bij mij toch een beetje winterse sferen op roept, posten. Het stond al bijna een jaar klaar op mijn computer, maar uiteindelijk duurde het toch wat langer dan gepland om mijn blog de lucht in te krijgen en in het voorjaar vond ik deze gingerbread cupcakes met hun kruidige smaak niet echt passen. Maar goed, nu kan het dan eindelijk toch en ik kan je vertellen, dit recept moet je echt proberen! De ingrediëntenlijst lijkt misschien lang maar het meeste heb je waarschijnlijk gewoon in huis alleen de black treacle en golden syrup zijn iets lastiger te vinden maar je bestelt ze bijvoorbeeld hier of koopt ze bij een Engels winkeltje zoals The British General Store in Amsterdam. Toen Mark en ik vorig jaar december in Londen waren ontdekten we de Hummingbird Bakery, waar ik al eerder over schreef. We probeerden diverse cupcakes die allemaal even verrukkelijk waren maar ze haalden het allemaal niet bij deze. Dit zijn met stip de lekkerste cupcakes die ik ooit gehad heb (en geloof mij ik heb er heeeeel veeeel geproefd). De kruidige smaken passen perfect bij de winter en de Sint en Kerstperiode die er weer bijna aankomen. De topping is verrukkelijk en de cakejes zijn lekker luchtig en smeuïg. Kortom, duik de keuken in en bak snel deze guilty pleasure!