Afgelopen zomer waren wij op vakantie in Frankrijk. Daar vind ik het altijd leuk om zo nu en dan niet alleen croissants en brood mee te nemen bij de bakker, maar ook wat lekkers mee te nemen. Voor op de terugweg naar Nederland kochten we op de laatste ochtend een zakje madeleines en die vielen bij het hele gezin in de smaak. Dus bedacht ik toen al dat ik dit jaar een madeleine bakvorm cadeau wilde voor Sinterklaas. Vorige week probeerde ik de vorm uit met deze verrukkelijke gingerbread madeleines. Ze waren ongelooflijk lekker (nog beter dan die van de bakker mama, wil je ze snel weer maken?).
Dit recept heeft wat koeltijd, daar worden madeleines juist lekkerder van. En de baktijd is juist maar heel kort. Dat maakt dit het ideale recept om vers bereid op tafel te zetten voor je bezoek. Maak het beslag de dag van te voren al klaar. Giet het ’s ochtends voordat je bezoek komt in de bakvorm, zet weer terug in koelkast en bak de gingerbread madeleines af wanneer je bezoek er is. Het huis ruikt heerlijk en jij serveert heerlijk verse en nog warme gingerbread madeleines. Hier gaan ze met Kerst op herhaling en ik heb afgelopen weekend in Parijs nog even inspiratie opgedaan voor nieuwe varianten want dit is zo’n lekker cakeje! Dus binnenkort vast meer madeleine varianten. Overigens zijn deze gingerbread madeleines afgekoeld ook nog super lekker, dus maak je geen zorgen wanneer je iets over houdt.
Ingrediënten voor circa 20 madeleines:
* 60 gram amandelpoeder
* 150 gram poedersuiker
* 60 gram bloem
* Snufje zout
* 2 theelepels gemberpoeder
* 1 theelepel kaneel
* 150 gram eiwitten
* 150 gram boter
* 1 eetlepel honing
* 1 theelepel vanille extract
Smelt de boter tot een lichtbruine, nootachtig geurende beurre noisette. Zet weg en laat een beetje afkoelen.
Meng amandelpoeder, poedersuiker, zout, bloem en kruiden door elkaar met een lepel of spatel. Voeg vervolgens de eiwitten toe en mix op de laagste stand van je mixer tot een egaal beslag.
Wanneer alles goed gemengd is, voeg je de afgekoelde beurre noisette toe aan het beslag en mix je wederom op de laagste stand tot een egaal beslag.
Meng tot slot de honing en vanille extract door het beslag. Je hebt nu een erg vloeibaar beslag, dat hoort zo. Schep het beslag in een spuitzak en leg deze minstens 2 uur in de koelkast, langer mag ook.
Vet de madeleinevorm goed in en vul deze voor 2/3e met beslag. Zet deze nogmaals een uur in de koelkast. Verwarm nu de oven voor op 200 graden hetelucht. Bak de madeleines in 9 minuten gaar, goudbruin en met een mooi bol buikje erop. Bestrooi eventueel met wat poedersuiker voor een extra feestelijk effect.
Voor de decoratie gebruikte ik overigens een zoute stick die ik decoreerde met een drip van Superstreusel (geen sponsoring!) en sprinkles. Maar die decoratie kun je uiteraard ook weglaten.