Griekse lamsburgers

griekse lamsburgers (10)

Ingrediënten voor 2 personen:
Voor de burgers
•    300g lamsgehakt (ik kocht dit bij de Turkse winkel, maar bij de slager moet dit ook lukken)
•    1/2 rode ui
•    1 theelepel oregano
•    1/2 ei
•    1 volkoren beschuit (of paneermeel)
•    1kleine teen knoflook
•    20g feta van goede kwaliteit (zorg dat je echte schapenfeta hebt)
•    Peper en zout naar smaak
Voor het beleg
•    2 meergranen Italiaanse bollen (Grote pitabroodjes zijn bij dit recept overigens ook een aanrader)
•    1 portie zelfgemaakte tzatziki
•    4 eetlepels zelfgemaakte rode pesto
•    1/2 rode ui
•    1/4 rode paprika
•    8 plakjes komkommer
•    2 handjes rucola
•    40g feta van goede kwaliteit (zorg dat je echte schapenfeta hebt)

Begin met het maken van de hamburgers. Doe het lamsgehakt in en kom. Snipper de rode ui fijn en voeg toe aan vlees. Verkruimel de beschuit en de feta boven het vlees. Pers of hak de knoflook fijn en voeg toe aan het vlees. Kluts het halve ei en voeg samen met de oreganogriekse lamsburgers (1) toe aan het gehaktmengsel. Brengt het vlees verder op smaak met peper en zout. Kneed alle ingrediënten met je handen goed door elkaar. Wanneer alles goed gemengd is verdeel je het gehakt mengsel in twee gelijke porties. Deze vorm je tot een mooie hamburger (het makkelijkst is om eerst een bal te maken en deze vervolgens plat te drukken). Leg de burgers op een bord. Dek af met plastic folie en zet minimaal een half uur in de koelkast om op te stijven. Dit kun je eventueel ook al 1 dag eerder doen.

Maak de rode pesto en de tzatziki volgens het recept. Ook dit kun je een eventueel al een dag en voor de rode pesto zelfs een week eerder doen.

Snijd de rode ui in ringen, de paprika in reepjes en de feta in flinterdunne plakjes. Snijd de broodjes open verdeel op beide helften van ieder broodje 1 eetlepel rode pesto. Vervolgens verdeel je achtereenvolgens de rucola, rode ui, paprika, komkommer en feta over de onderste helft van beide broodjes.

Haal de hamburgers uit de koelkast. Verhit een grillpan (of koekenpan) met een beetje olijfolie op middelhoog vuur. Grill de lamsburgers in circa 4 minuten per kant gaar en leg op de broodjes.

Verdeel een flinke eetlepel tzatziki over de burgers en garneer eventueel met een takje munt. Serveer met de rest van de tzatziki.

 

Vandaag is Mark jarig en eigenlijk hoort daarbij natuurlijk taart. Alleen eet Mark het liefst kwarktaart met aardbeien of mandarijntjes en die staan helaas beide al online. Daarom vandaag een recept voor echt “dude food”. En laten we eerlijk zijn, ook ik ben gek op een hamburger op zijn tijd, dus het broodje hamburger staat hier dan ook minstens iedere twee weken op het menu. Makkelijk, snel klaar en altijd lekker. Toen we zaterdag thuis kwamen van vakantie was het dan ook niet zo lastig om te bepalen wat we gingen eten: hamburgers natuurlijk! Het werden deze goddelijke Griekse lamsburgers. Je krijgt toch honger als je deze foto ziet? En de smaak is zelfs nog beter dan dat de foto eruit ziet. Wij hebben echt zitten smullen van deze heerlijke sappige burgers en ik heb zo’n vermoeden dat het dit keer geen twee weken duurt voordat deze Griekse lamsburgers hier weer op het menu staan 😉


Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.