Hert cranberry wellington

Ingrediënten voor 4 personen:
– 600g hertenbiefstuk (vraag de slager om een goed stuk zonder spieren wat overal even dik is, het helpt als je zegt dat je Wellington gaat maken)
– 1/2 portie cranberry compote
– 1 rol vers bladerdeeg (eventueel kun je ook diepvries bladerdeeg gebruiken)
– Peper en zout
– Mosterd naar smaak
– 1 ei, geklutst

Wanneer je de cranberry compote zelf maakt, begin je hier mee volgens dit recept. Dit kan makkelijk enkele dagen van te voren want de cranberry compote blijft in een goed afgesloten bakje in de koelkast zeker 5 dagen goed.

Haal de hertenbiefstuk uit de koelkast en laat circa 10 minuten op temperatuur komen. Breng op op smaak met peper en zout en bak in olijfolie in de rand van een koekenpan (dit doe je door de pan schuin te houden zodat de olie in de rand kan lopen). Zorg dat het vlees aan alle kant net dicht schroeit en haal het daarna direct uit de pan. Leg op een bord en besmeer direct rondom met mosterd. Dit werkt het best met een kwastje. De mosterd trekt een beetje in het vlees omdat het nog heet is. Zet het vlees even aan de kant om af te koelen.

Leg een flink stuk huishoudfolie op je werkblad en leg hierop het verse bladerdeeg. Rol dit met een deegroller nog wat dunner uit. Besmeer met de cranberry compote en leg de hertenbiefstuk erop. Rol het geheel met behulp van de folie zo strak mogelijk in. Hoe strakker je rolt, hoe mooier je eindresultaat wordt. Kijk eventueel even naar de stap voor stap foto’s bij het recept voor de beef wellington als je niet helemaal snapt wat ik bedoel 🙂

Leg de rol nog 5 minuten in de koelkast om op te stijven. Langer kan ook, je kunt dit gerecht tot aan deze stap dan ook prima maximaal 1 dag eerder voorbereiden.

Verwarm de oven voor op 200 graden (hetelucht). Haal de bladerdeegrol uit de koelkast, bestrijk met het geklutste ei en decoreer eventueel door met een scherp mes inkervingen te maken. Bak de hert cranberry Wellington 35 minuten in het midden van oven voor een medium rare resultaat.

Snijd in plakken en serveer direct. Lekker met rode kool, stoofpeertjes, aardappel gratin of knolselderij gratin.

 

Voor mijn verjaardag had ik 2 vriendinnen uitgenodigd om te komen eten. Denkend over het menu ontstond ineens het idee voor deze hert cranberry Wellington. De slager had die week echter geen hert dus ik moest iets anders verzinnen maar het idee bleef uiteraard in mijn hoofd zitten. Dus toen mijn ouders de kinderen kwamen terug brengen na een weekendje oppassen maakte ik dit gerecht voor ze. Het is helaas geen fotogeniek gerecht en het licht was ook nog eens heel slecht wat de foto niet ten goede komt, maar wij vonden het zo lekker dat ik het recept toch met jullie wilde delen. Een lekkere variatie op de traditionele beef wellington en wat mij betreft een dikke aanrader voor deze kerst.


Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.