Nu Sinterklaas weer achter de rug is, is de kerstperiode weer aangebroken. Een heerlijke periode vind ik: lekker eten, gezelligheid, kaarsjes aan, huis versierd etc. Ons huis is in ieder geval al helemaal in kerstsfeer en de laatste weken heb ik ook al volop kerstrecepten gemaakt.
Niet iedereen vindt kerst even leuk en sommige mensen schieten direct in de stress als ze denken aan het kerstdiner. Daarom ga ik je dit jaar helpen om een kerstdiner zonder stress te maken. De komende dagen komen er drie verschillende menu’s online met daarbij een planning zodat je zelf nergens meer over na hoeft te denken. Is dat niet makkelijk 🙂 ?
Morgen trap ik af met het “Impress your guests” menu met daarin een aantal imponerende gerechten waarmee je indruk maakt op je gasten. Maar geloof mij, het is echt prima te maken dus wellicht dat je ook van jezelf onder de indruk bent 😉 Vrijdag volgt het “Sit back & relax” menu, waarbij je bijna alles al kunt voorbereiden zodat je tijdens het diner vooral veel gezellig aan tafel zit en weinig meer in de keuken hoeft te staan. Zaterdag volgt het “Lekker Klassiek” menu, met wat meer klassieke smaken. Voor alle menu’s geef ik je tips en een stap voor stap planning om er voor te zorgen dat jij een super relaxte kerst mét een heerlijk diner tegemoet gaat.
Hierbij alvast een paar algemene tips voor een stressvrije kerst:
• Kies je menu op tijd uit en maak dan direct de boodschappenlijstjes.
• Zorg ervoor dat je menu in ieder geval een aantal gerechten bevat die je in de dagen vóór kerst kan voorbereiden. Hoe meer je vooraf kunt doen, hoe minder stress je op de dag zelf hebt.
• Staan er lastige gerechten op je menu, kook het dan uiterlijk 2 weken van te voren alvast een keer. Wanneer je weet hoe alles moet, gaat het de volgende keer altijd sneller en ook een stuk relaxter.
• Ben je onzeker over een bepaald gerecht, zorg dan voor een simpel back up plan. Bijvoorbeeld: je maakt een dessert waarvan je bang bent dat het mislukt. Koop een kant en klare ijstaart. Mislukt je dessert inderdaad, dan trek je gewoon die ijstaart uit de vriezer. Gaat alles volgens plan, dan bewaar je die ijstaart gewoon voor een andere keer.
• Denk er bij je menukeuze aan dat alles ook moet kunnen in jouw keuken. Met andere woorden: heb je een kleine oven zorg er dan voor dat jouw hoofdgerecht niet meer dan 1 ovencomponent heeft, etc.
• Bestel vlees (of vis) op tijd bij de slager en spreek af dat je het vlak voor kerst komt ophalen. Een goede slager of visboer is nooit te beroerd om jouw vragen over het vlees- of visgerecht te beantwoorden, maak hier dus gebruik van!
• Haal alle houdbare ingrediënten al ruim van te voren in huis. Zo hoef je in de dagen voor kerst alleen nog de verse ingrediënten in te kopen. Dit scheelt een hoop tijd, want op de dagen voor kerst is het altijd mega druk in alle winkels. Ook voorkom je zo last minute stress van ingrediënten die ineens niet meer op voorraad zijn.
• Wil je dit laatste helemaal voorkomen, bestel dan ook je groentes alvast vooraf bij een groentespeciaalzaak, zodat je het vlak voor kerst alleen nog maar op hoeft te halen.
• Stuur je man (of vrouw als de man kookt 🙂 ), zoon of dochter in de dagen voor kerst langs de slager, groentewinkel, etc. om je bestellingen op te halen. Vaak sta je hier wel even in de rij en in die tijd kun jij alvast wat voorbereidingen voor het diner treffen.
• Je hoeft het kerstdiner natuurlijk niet alleen te bereiden. Vraag je gasten om allemaal een gang of een bijgerecht te maken. Op die manier neem je jezelf veel werk uit handen. Stem dan wel even alles met elkaar af zodat de smaken goed bij elkaar passen en om te voorkomen dat iedereen gerechten maakt die nog in de oven moeten terwijl jij maar een kleine oven hebt.
• Last but not least: geniet, het is kerst! Het gaat in de eerste plaats om gezellig samen zijn en mocht er iets mislukken dan kun je daar ook samen hartelijk om lachen.