Ingrediënten voor 2 personen:
Voor de burgers
• 250g zalm (ik gebruikte zalm staart)
• 4 eetlepels geroosterde sesamzaadjes
• 1 lente ui
• 1 theelepel fijngehakte en geschilde verse gember
• 4 eetlepels panko (Japans broodkruim, verkrijgbaar in de supermarkt)
• 1/2 rode peper
Voor de terriyaki saus
• 7 eetlepels soja saus
• 2 lente uitjes
• 1 theelepel sesamolie
• sap van 1 sinaasappel
• 1 teen knoflook
• 1 eetlepel honing
• 2 theelepels fijngehakte en geschilde verse gember
• 1 eetlepel geroosterde sesamzaadjes
Voor de wasabi mayonaise
• 5 eetlepels mayonaise
• 1 theelepel wasabi
Voor het beleg
• 2 meergranen Italiaanse bollen
• 1/2 avocado
• 8 plakjes komkommer
Voor dit recept heb je een keukenmachine nodig.
Begin met het maken van de terriyaki saus. Snijd de lente uitjes in fijne ringen en hak de knoflook fijn (of pers uit). Meng alle ingrediënten in een kommetje en zet minimaal 1 uur afgedekt weg in de koelkast om alle smaken goed te laten intrekken.
Ga verder met het maken van de burgers. Maal de zalm in de keukenmachine fijn totdat er een soort zalmgehakt ontstaat. Snijd het lente uitje in ringetjes en hak de halve rode peper fijn. Kneed alle ingrediënten met je handen goed door elkaar. Wanneer alles goed gemengd is verdeel je het gehakt mengsel in twee gelijke porties. Deze vorm je tot een mooie hamburger (het makkelijkst is om eerst een bal te maken en deze vervolgens plat te drukken). Leg de burgers op een bord. Dek af met plastic folie en zet minimaal een half uur in de koelkast om op te stijven.
Meng de mayonaise en wasabi goed door elkaar totdat er geen wasabi klontjes meer inzitten. Snijd de komkommer en de avocado voor het beleg in dunne plakjes. Halveer de broodjes en besmeer beide helften dik met de wasabi mayonaise. Beleg met de plakjes avocado en komkommer.
Haal de terriyaki saus en de zalmburgers uit de koelkast. Verhit een paar eetlepels terriyakisaus met een extra scheut sesamolie in een grillpan (of koekenpan) op middelhoog vuur. Grill de zalmburgers in circa 2 minuten per kant gaar en besprenkel tussendoor met extra terriyaki saus. Leg de burgers op de broodjes en serveer met een groene salade.
Na de overheerlijke Griekse burgers van een paar weken geleden zijn we volop aan het experimenteren met nieuwe varianten. Zo aten we laatst een Italiaanse burger maar die vond ik nog niet goed genoeg om over te bloggen. Vorige week aten we deze Japanse zalmburgers en die waren echt heerlijk. Alhoewel ik door een lege batterij van de camera slechts twee foto’s kon maken en niet heel tevreden ben over de foto bij dit recept, waren de burgers zo goed dat ik er wel over moest schrijven. Deze zalmburgers zijn namelijk super mals en de terriyaki saus en wasabi mayonaise zorgen voor een ware smaakexplosie in je mond. Het klinkt misschien als een waslijst aan ingrediënten maar een groot gedeelte daarvan heb je waarschijnlijk nog wel in je keukenkastjes staan en dit recept is zo lekker dat je je daar niet door mag laten tegen houden.
Wij aten hier niets bij maar dat bleek wat optimistisch want na deze heerlijke burgers waren toch nog niet helemaal goed gevuld. Gelukkig stond er nog een stukje rocky road ijstaart in de vriezer als toetje. Maar als ik het nog eens zou maken zou ik er daarom een groene salade bij serveren. Wil jij altijd graag snel aan tafel na je werk en lijkt dit recept je wat te lang te duren? Maak dan de terriyaki saus en de burgers al een avond eerder. Wanneer je thuis komt na een lange dag hard werken kun je binnen 10 minuten genieten van een heerlijke maaltijd! Waarschijnlijk houd je nog wat terriyaki saus over, deze is ook heerlijk om bijvoorbeeld kip in te marineren.
2 reacties
Was lekker, dankje!
Auteur
Dank je wel Laura!