Ingrediënten voor 1 schaal:
• 125g popcorn maïs
• 100g witte basterdsuiker
• 65 slagroom
• Flink wat versgemalen zeezout
Gebruik een koekenpan met een dikke bodem en waarbij je een passende deksel hebt. Laat de pan op hoog vuur goed heet worden zonder boter of olie. Verdeel de maïs over de bodem van de pan en dek af met de deksel.
Zodra de eerste maïs begint te poffen draai je het vuur laag. Schud af en toe met de pan om de maïskorrels weer goed te verdelen en aangebrande popcorn te voorkomen. Neem de pan van het vuur zodra alle maïs gepoft is. Laat nog even 1 minuut met de deksel erop staan (anders vliegt de popcorn je om de oren 😉 ). Doe de popcorn in een grote bak.
Nu maak je de karamel. Schenk de slagroom in een steelpan. Laat in een andere pan met dikke bodem de suiker op zeer laag vuur langzaam smelten. Roer gedurende het karameliseringsproces niet in de pan. Wanneer de suiker volledig vloeibaar is geworden haal je de pan even van het vuur. Let op dat de karamel niet te donker wordt. Verwarm nu de slagroom op laag vuur. Wanneer deze warm is zet je de pan met karamel terug op het vuur. Schenk de warme slagroom beetje voor beetje bij de karamel en blijf goed roeren. Voeg het zeezout toe. Je mag hier best royaal mee zijn, ik vond namelijk dat ik het bij mij te weinig proefde.
Giet de karamel over de popcorn en roer goed door elkaar. Let op dat je je vingers niet brand want de karamel is gloeiend heet. Laat iets afkoelen en serveer.
In het begin van het jaar maakte ik al 2 hartige varianten popcorn, namelijk chili limoen en garam masala. Zelf popcorn maken is zo makkelijk en de variatie mogelijkheden zijn eindeloos. Ik besloot daarom om voor de burenborrel eerder deze week een bak karamel zeezout popcorn te maken. Ik had een beetje haast en was zo stom om m’n vinger aan de karamel te branden, maar verder was het een erg succesvol recept. Je moet wel opletten dat je de karamel er direct goed doorheen roert, anders zakt er veel naar de bodem.