Kerst inspiratie – Hoofdgerechten

Na de amuses en voorgerechten is het vandaag tijd voor de belangrijkste gang van een diner: het hoofdgerecht. En uiteraard horen hier ook passende bijgerechten bij. Ik probeer bij het samenstellen van een diner altijd te letten op afwisseling tussen vlees en vis en ook voldoende groente toe te voegen. Dus was jouw voorgerecht een vleesgerecht, ga dan in het hoofdgerecht voor vis of vega en andersom.

Een simpel hoofdgerecht wat eigenlijk altijd in de smaak valt (ook bij kinderen!) is deze varkenshaas met paprikaroomsaus. De saus kun je vooraf bereiden zodat je deze alleen nog hoeft op te warmen en voor het vlees doet de oven het werk, ook altijd fijn. Serveer dit gerecht bijvoorbeeld in combinatie met gebakken aardappelen of (vind ik persoonlijk ook altijd erg lekker én feestelijk) frituur aardappelkroketjes. Qua groente kun je een simpele groene salade toevoegen aangezien de saus ook al behoorlijk wat groentes bevat.

Wil je een feestelijk visgerecht serveren? Probeer dan deze zalm en croute. Maak het pakket vooraf klaar om de oven in te gaan en je hebt er tijdens het diner weinig omkijken meer naar. Serveer bijvoorbeeld in combinatie met deze groene puree. Persoonlijk vind ik dat dit gerecht verder geen aardappelen of iets dergelijks meer nodig heeft aangezien het bladerdeeg al koolhydraten toevoegt aan het gerecht en je natuurlijk meerdere gangen eet.

Een van mijn favoriete vegetarische hoofdgerechten is deze Arabische pompoen. Je maakt de pesto vooraf en zorgt dat je de pompoen alvast gesneden hebt en dan doet de oven eigenlijk de rest van het werk tijdens het diner. Dit gerecht is een ware smaakexplosie en heeft wat mij betreft dan ook geen verdere bijgerechten nodig om het te complementeren. Daarmee kun je overigens in je andere gangen makkelijker voor wat zwaardere gerechten of grotere porties kiezen.

Voor ons vriendenkerstdiner van vorig jaar maakten Mark en ik deze wild zwijn stoof. Dit was echt een groot succes onder alle eters en zelf vonden Mark en ik het ook onze beste stoof die we ooit maakten. Stoofvlees is lekker traditioneel voor de kerst en hoewel het veel tijd kost om te maken, heb je er niet heel veel werk aan. Het grootste deel van de tijd staat het gerecht gewoon te sudderen en moet je het af en toe een keer doorroeren. Ondertussen kun je dus allerlei andere dingen doen zoals andere gerechten van je diner voorbereiden. Maak de wild zwijn stoof alvast een dag van te voren (of 2) zodat je hem tijdens het diner alleen nog hoeft op te warmen. Lekker bijgerechten hierbij zijn: rode kool, stoofperen in port en aardappelgratin.

Een andere klassieker is beef Wellington. Ook deze kun je goed voorbereiden tot zover dat het gerecht tijdens je diner alleen nog maar de oven in hoeft. Lekker met bijvoorbeeld pastinaak puree of rode kool.

Tot slot nog een heerlijk visgerecht, namelijk deze tonijnsteak met pittige avocado saus. Een snel en simpel gerecht maar wel heel bijzonder van smaak. De saus maak je al vooraf klaar maar het bakken van de vis kun je toch echt alleen ter plekke doen. Dit komt redelijk nauw dus ik zou je aanraden om in de aanloop naar kerst alvast een keer tonijnsteak te bereiden zodat je weet hoe je dit het lekkerst doet tijdens je diner. Serveer dit gerecht bijvoorbeeld met de tropische komkommer salade en zoete aardappel frietjes uit de oven.

Klinkt allemaal lekker toch? Ik krijg er in ieder geval wel trek van 😉 Zit jouw kerstgerecht hier nog niet tussen? Zoek dan hier even naar andere hoofdgerechten en bekijk hier alle bijgerechten. Morgen gaan we verder met de nagerechten.


Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.