Tijd voor het laatste kerstinspiratie artikel, namelijk heerlijk gebak voor bij de koffie of thee. Als een goed stuk taart ergens niet mag ontbreken is het wel op zo’n feestelijke dag als Kerst natuurlijk. Serveer wel kleine stukjes aangezien je meestal ook nog uitgebreid gaat eten later op de dag. Of maak van het gebak het dessert van je diner.
Laten we beginnen met deze feestelijke carrotcake tulband. Ik ben dol op carrotcake en vind de kruidige smaken perfect passen bij Kerst. Een tulband vind ik persoonlijk altijd erg feestelijk en door er laagjes in aan te brengen wordt dat nog eens extra benadrukt. De rijkelijke geschaafde witte chocolade bovenop geeft een soort sneeuw effect wat je kerstgevoel compleet maakt.
Vorig jaar maakte ik zelf voor kerst deze chocolade amandel kersen rol. Een cakerol ziet er altijd feestelijk uit en je kunt er veel mensen blij mee maken. De smaken zijn heerlijk bij elkaar en als je ‘m op een mooie schaal met wat kerstdecoratie erbij serveert heb je dat kerstgevoel meteen te pakken.
Typische kerstkleuren vind ik rood en wit. Dus waarom zou je geen red velvet taart maken. Decoreer ‘m met frambozen voor een extra mooi effect en dat maakt ‘m nog lekkerder ook. Liever een koekje serveren dan een taart? Maak deze gingerbread mannetjes. Ze zijn natuurlijk typisch kerst en je kunt eventueel je kinderen vragen om te helpen decoreren.
Wil je all out gaan en heb je daar ook tijd voor naast het voorbereiden van een diner (of wellicht zijn de taken verdeeld): maak dan deze witte chocolade passievrucht bombe. Dit is even een flink karwei maar ziet er spectaculair uit en is super lekker van smaak. En omdat het vooral biscuit en mousse is, valt het ook wel mee hoe zwaar dit op de maag valt. Wel kleine stukjes snijden uiteraard 😉
Ga voor een feestelijke look met de frambozen praline charlotte russe taart. Knoop er een mooi kerstlint omheen en je zit helemaal goed. Omdat het met name kwark is, is ook dit geen hele zware taart. Ook is ie niet moeilijk om te maken maar ziet het er wel erg mooi uit dus dit is een gevalletje makkelijk punten scoren.
Dol op kaneel? Maak dan de kaneel koekjes taart. Een kaneelboterkoek afgetopt met kaneelmousse en oatmeal raisin koekjes aan de zijkant. Jammie jammie, wat is dit lekker zeg! En de winterse kruidige smaken passen echt perfect bij Kerst. Door de boterkoek bodem is dit wel een zware taart dus houd het bij kleine puntjes.
Door naar de weense kersentaart. Een appeltaart deeg combineert met kersen vulling en afgetopt met knapperige luchtige meringe stukken. Dat klinkt goed toch? En dat is het ook, kan ik je vertellen. Leg de meringue stukken er wel pas last minute op, anders worden ze zacht maar ook hiermee ga je zeker punten scoren bij je gasten!
Tot slot een klapstuk: witte chocolade cranberry drip cake. Dit is weer een gevalletje veel werk, maar ook groots resultaat. Gelukkig kun je het werk verdelen over meerdere dagen maar ga hier niet aan beginnen als je weinig bakervaring hebt en ook nog een heel diner moet bereiden want dan gaat het je gegarandeerd stress op leveren. Zelf vind ik zo’n uitgebreide laagjestaart bakken altijd heel leuk en ook ontspannen om te doen, vooral het in elkaar zetten en garneren. Cranberry is natuurlijk de ultieme kerstsmaak en het zuurtje van de bessen combineert perfect met de witte chocolade.
Hopelijk heb je wat inspiratie voor de kerstdagen op kunnen doen in de artikelen van de afgelopen dagen. Als hier jouw ultieme kerst baksel nog niet bij zit, kijk dan nog even hier tussen alle zoete lekkernijen voor meer inspiratie. Ik wens jullie in ieder geval alvast veel kook- en bakplezier!