Ingrediënten voor 4 personen:
• 2 kipfilets
• 1 blikje mandarijntjes á 300g
• 4 handjes gesneden ijsbergsla
• 4 eetlepels mayonaise
• 3 eetlepels ketchup
• 4 eetlepels Griekse yoghurt
• Flinke snuf versgemalen peper
• ½ bosje bieslook
• ½ bosje peterselie
Gaar de kipfilet in circa 30 minuten in een pan met water. Laat het water net niet koken. Voeg voor extra smaak groentes toe en trek meteen een eigen gemaakte bouillon volgens dit recept. Of voeg een bouillonblokje toe aan het water voor extra smaak aan de kip.
Bereid ondertussen de cocktailsaus. Meng hiervoor de mayonaise, ketchup en Griekse yoghurt in een kommetje. Knip of hak de bieslook en peterselie fijn en voeg deze samen met een flinke snuf versgemalen peper toe aan de saus. Roer alles goed door elkaar. Proef en voeg eventueel nog wat van de ingrediënten toe.
Haal de kipfilets uit de bouillon en trek met behulp van 2 vorken uit elkaar totdat je een soort dikke draden over houdt. Voeg de helft van de cocktailsaus toe aan de kipfilet en zet weg tot gebruik. Dit mengsel kan prima een nacht staan, daardoor trekken de smaken goed in.
Laat de mandarijntjes uitlekken en houd er eventueel 8 apart voor de garnering. Voeg de overige mandarijntjes toe aan het kipmengsel samen met nog de helft van de achtergehouden cocktailsaus. Roer alles goed door elkaar.
Verdeel de ijsbergsla over 4 kommetjes of glazen en verdeel hierover vervolgens het kipmengsel. Schep de resterende saus over de glazen en garneer met de achtergehouden mandarijntjes en eventueel wat kruiden. Serveer direct.
Deze kipcocktail maak ik al jaren. Mijn moeder maakte het al toen mijn broertje en ik nog jong waren en lang was het ons favoriete voorgerecht. Dit recept is dan zeker ook kidsproof! Maar ook voor volwassenen blijft het een heerlijk fris gerecht wat ook nog eens heel makkelijk te bereiden is. Fijn is ook dat je dit gerecht goed kunt voorbereiden waardoor je vlak voor het serveren bijna geen tijd meer kwijt bent. Ik maak dit ook regelmatig in kleine glaasjes als hapje op een feestje en maak dan meestal voor de afwisseling ook een variant met ijsbergsla en tonijnsalade. Op dezelfde manier kun je van dit gerecht natuurlijk ook een prima amuse maken. Kortom: een echte familietopper bij ons thuis die je zeker een keer moet proberen!
20 reacties
Naar het reactie formulier
Inderdaad ouderwets maar onwijs lekker.
Was bij mij ook wel in het vergeet hoekje geraakt eerlijk gezegd, maar nu gaat het weer boven aan het lijstje te maken gerechten.
Auteur
Wat leuk 🙂
Ik vergeet ‘m inderdaad ook vaak terwijl het zo’n makkelijk & lekker recept is.
Ohh ik ben zo blij dat ik dit gevonden heb.. Mijn zus maakte hem vroeger ook en was vergeten wat ze erin deed. Ga hem vandaag maken om weer inderdaad even ouderwets goed te proeven.. Dank je wel
Auteur
Hahahaha wat ontzettend leuk 🙂
Ja het is echt een ouderwets lekker recept. Dit was het eerste gerecht wat ik als kind helemaal zelf kon maken en mijn favoriete voorgerecht toen.
Hopelijk lijkt deze op die van je zus!
Ik wil alleen maar even zeggen dat ik heel erg blij ben met jou en jouw site. Dank je wel en alvast hele fijne feestdagen gewenst. Gr. Helga
Auteur
Wat ontzettend lief van je :)!!
Jij ook hele fijne feestdagen!!
Groetjes, Sanne
Wat leuk… ik maakte dit altijd als salade op een vers broodje als het in de zomer te warm is, of op vakantie. Ik deed er wel altijd een snuf kerriepoeder bij voor wat meer pit………. Alleen als je het dan als hoofdmaaltijd maakt heb je erg veel kip nodig, want het is zó lekker dat iedereen wel 2 broodjes dik belegd lust. Dus voortaan: lievelingsvoorgerecht! Zo zie je maar hoe een simpele tip ook nog kan leiden tot superbezuiniging haha…. Dank je wel!
Auteur
Hahaha wat een grappig verhaal 🙂
Klinkt inderdaad ook heerlijk als hoofdgerecht, daar had ik dan nog nooit aan gedacht!
Dus jij ook bedankt voor de tip!
Ik wil nog een keer zelf kipkerrie salade maken dus dan ga ik vanuit dit recept eens verder experimenteren met kerriepoeder.
Kan je dit op voorhand maken als hapje?
Auteur
Hoi Odile,
Je kunt dit zeker goed vooraf al klaarmaken. Dat doe ik zelf ook altijd. Wel houd ik dan vaak nog wat saus achterwege want deze trekt namelijk best wel in de kip en dan wordt die misschien wat droog. Vlak voor het serveren roer ik die extra saus er dan nog doorheen en dan verdeel ik het in porties.
Smakelijk!
Groetjes, Sanne
Een super lekkere cocktail, maar de saus vond iets missen daarom heb ik er een draadtje saffraan in gedaan. Echt het proberen waard.
👌👌
Auteur
Wat een goed idee! Ik doe er meestal vrij veel peper in maar dit lijkt me een heerlijke variatie!!
Groetjes, Sanne
Dankjewel voor het delen van dit recept. Met kerst ga ik hem als amuse maken. Ook die met (rauwe) tonijn.
Auteur
Wat leuk om te horen! Hopelijk valt ie in de smaak. Fijne feestdagen alvast.
Liefs, Sanne
Afgelopen Kerstmis weer gemaakt en het was nog net zo zalig als de eerste keer.
Liefs, Theresia
Auteur
Wat leuk om te horen, dank je wel 🙂 Liefs, Sanne
heerlijk! II maak het sausje met cocktailsaus uit flesje en wat lobbig geklopte slagroom en wat paprika poeder bieslook.😋
Auteur
Leuk te horen dat ie in de smaak valt en klinkt ook als een lekker sausje 🙂
Fijne kerst!
Hallo mensen natuurlijk de kip cocktail die maak ik al zeker 40 jaar altijd zalig fyne dagen v allemaal
Auteur
Wat leuk zeg, fijne dagen!