Kipcocktail met mandarijntjes

Kipcocktail met logoIngrediënten voor 4 personen:
•    2 kipfilets
•    1 blikje mandarijntjes á 300g
•    4 handjes gesneden ijsbergsla
•    4 eetlepels mayonaise
•    3 eetlepels ketchup
•    4 eetlepels Griekse yoghurt
•    Flinke snuf versgemalen peper
•    ½ bosje bieslook
•    ½ bosje peterselie

Gaar de kipfilet in circa 30 minuten in een pan met water. Laat het water net niet koken. Voeg voor extra smaak groentes toe en trek meteen een eigen gemaakte bouillon volgens dit recept. Of voeg een bouillonblokje toe aan het water voor extra smaak aan de kip.

Bereid ondertussen de cocktailsaus. Meng hiervoor de mayonaise, ketchup en Griekse yoghurt in een kommetje. Knip of hak de bieslook en peterselie fijn en voeg deze samen met een flinke snuf versgemalen peper toe aan de saus. Roer alles goed door elkaar. Proef en voeg eventueel nog wat van de ingrediënten toe.

Haal de kipfilets uit de bouillon en trek met behulp van 2 vorken uit elkaar totdat je een soort dikke draden over houdt. Voeg de helft van de cocktailsaus toe aan de kipfilet en zet weg tot gebruik. Dit mengsel kan prima een nacht staan, daardoor trekken de smaken goed in.

Laat de mandarijntjes uitlekken en houd er eventueel 8 apart voor de garnering. Voeg de overige mandarijntjes toe aan het kipmengsel samen met nog de helft van de achtergehouden cocktailsaus. Roer alles goed door elkaar.

Verdeel de ijsbergsla over 4 kommetjes of glazen en verdeel hierover vervolgens het kipmengsel. Schep de resterende saus over de glazen en garneer met de achtergehouden mandarijntjes en eventueel wat kruiden. Serveer direct.

 

Deze kipcocktail maak ik al jaren. Mijn moeder maakte het al toen mijn broertje en ik nog jong waren en lang was het ons favoriete voorgerecht. Dit recept is dan zeker ook kidsproof! Maar ook voor volwassenen blijft het een heerlijk fris gerecht wat ook nog eens heel makkelijk te bereiden is. Fijn is ook dat je dit gerecht goed kunt voorbereiden waardoor je vlak voor het serveren bijna geen tijd meer kwijt bent. Ik maak dit ook regelmatig in kleine glaasjes als hapje op een feestje en maak dan meestal voor de afwisseling ook een variant met ijsbergsla en tonijnsalade. Op dezelfde manier kun je van dit gerecht natuurlijk ook een prima amuse maken. Kortom: een echte familietopper bij ons thuis die je zeker een keer moet proberen!


20 reacties

Naar het reactie formulier

    • Lucia op 25/02/2015 om 07:33
    • Reageer

    Inderdaad ouderwets maar onwijs lekker.
    Was bij mij ook wel in het vergeet hoekje geraakt eerlijk gezegd, maar nu gaat het weer boven aan het lijstje te maken gerechten.

    1. Wat leuk 🙂
      Ik vergeet ‘m inderdaad ook vaak terwijl het zo’n makkelijk & lekker recept is.

    • Bernadette op 15/12/2015 om 08:39
    • Reageer

    Ohh ik ben zo blij dat ik dit gevonden heb.. Mijn zus maakte hem vroeger ook en was vergeten wat ze erin deed. Ga hem vandaag maken om weer inderdaad even ouderwets goed te proeven.. Dank je wel

    1. Hahahaha wat ontzettend leuk 🙂
      Ja het is echt een ouderwets lekker recept. Dit was het eerste gerecht wat ik als kind helemaal zelf kon maken en mijn favoriete voorgerecht toen.
      Hopelijk lijkt deze op die van je zus!

    • Helga op 15/12/2015 om 14:05
    • Reageer

    Ik wil alleen maar even zeggen dat ik heel erg blij ben met jou en jouw site. Dank je wel en alvast hele fijne feestdagen gewenst. Gr. Helga

    1. Wat ontzettend lief van je :)!!
      Jij ook hele fijne feestdagen!!
      Groetjes, Sanne

    • Betty op 05/01/2016 om 14:14
    • Reageer

    Wat leuk… ik maakte dit altijd als salade op een vers broodje als het in de zomer te warm is, of op vakantie. Ik deed er wel altijd een snuf kerriepoeder bij voor wat meer pit………. Alleen als je het dan als hoofdmaaltijd maakt heb je erg veel kip nodig, want het is zó lekker dat iedereen wel 2 broodjes dik belegd lust. Dus voortaan: lievelingsvoorgerecht! Zo zie je maar hoe een simpele tip ook nog kan leiden tot superbezuiniging haha…. Dank je wel!

    1. Hahaha wat een grappig verhaal 🙂
      Klinkt inderdaad ook heerlijk als hoofdgerecht, daar had ik dan nog nooit aan gedacht!
      Dus jij ook bedankt voor de tip!
      Ik wil nog een keer zelf kipkerrie salade maken dus dan ga ik vanuit dit recept eens verder experimenteren met kerriepoeder.

    • Odile op 19/12/2017 om 17:40
    • Reageer

    Kan je dit op voorhand maken als hapje?

    1. Hoi Odile,

      Je kunt dit zeker goed vooraf al klaarmaken. Dat doe ik zelf ook altijd. Wel houd ik dan vaak nog wat saus achterwege want deze trekt namelijk best wel in de kip en dan wordt die misschien wat droog. Vlak voor het serveren roer ik die extra saus er dan nog doorheen en dan verdeel ik het in porties.
      Smakelijk!

      Groetjes, Sanne

    • J.Wismans op 24/12/2017 om 22:58
    • Reageer

    Een super lekkere cocktail, maar de saus vond iets missen daarom heb ik er een draadtje saffraan in gedaan. Echt het proberen waard.
    👌👌

    1. Wat een goed idee! Ik doe er meestal vrij veel peper in maar dit lijkt me een heerlijke variatie!!

      Groetjes, Sanne

    • Mieke op 14/12/2018 om 23:36
    • Reageer

    Dankjewel voor het delen van dit recept. Met kerst ga ik hem als amuse maken. Ook die met (rauwe) tonijn.

    1. Wat leuk om te horen! Hopelijk valt ie in de smaak. Fijne feestdagen alvast.
      Liefs, Sanne

    • Theresia op 11/01/2020 om 23:13
    • Reageer

    Afgelopen Kerstmis weer gemaakt en het was nog net zo zalig als de eerste keer.
    Liefs, Theresia

    1. Wat leuk om te horen, dank je wel 🙂 Liefs, Sanne

    • Marjolein op 25/12/2021 om 17:10
    • Reageer

    heerlijk! II maak het sausje met cocktailsaus uit flesje en wat lobbig geklopte slagroom en wat paprika poeder bieslook.😋

    1. Leuk te horen dat ie in de smaak valt en klinkt ook als een lekker sausje 🙂
      Fijne kerst!

    • Willy op 22/12/2023 om 10:12
    • Reageer

    Hallo mensen natuurlijk de kip cocktail die maak ik al zeker 40 jaar altijd zalig fyne dagen v allemaal

    1. Wat leuk zeg, fijne dagen!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.