Ingrediënten
• 2 konijnenbouten (o.a. verkrijgbaar bij de poelier)
• 2 eetlepels olijfolie
• 20g ongezouten roomboter
• 50g pancetta (vind je bij de vleeswaren in de supermarkt)
• 2 eetlepels bloem
• 200ml rode wijn
• 200ml wildfond
• 2 laurierbladeren
Marineer het konijn eventueel 24 uur in een mengsel van 1 glas water, 1 glas azijn en 1 glas rode wijn, gemengd met een laurierblad, 5 jeneverbessen en 1 kaneelstokje (deze ingrediënten staan niet in bovenstaand lijstje). De marinade gebruik je verder niet meer in dit recept.
Snijd de pancetta in stukjes. Verhit de olie en boter in een pan en bak hierin de pancetta. Bestrooi de konijnenbouten met peper en zout en bak ze aan in de pan met de pancetta erin. Roer en keer de konijnenboter regelmatig totdat ze overal mooi dichtgeschroeid zijn.
Voeg 1 eetlepel bloem toe en roer dit door de stukken vlees. Laat twee minuten garen. Voeg nu de wildfond, de rode wijn en het laurierblad toe. Breng het geheel aan de kook, doe de deksel op de pan en laat op laag vuur 3 uur garen. Let op dat het vlees niet droog komt te staan tijdens het garen. Wanneer dit wel het geval is kun je meer rode wijn en wildfond toevoegen in gelijke verhoudingen.
Verwijder voor het serveren de laurierbladeren uit de saus.
Bron: mama 🙂
Dit is wat mij betreft een echte herfst of misschien zelfs wel kerst klassieker. Ik vind hem heerlijk in combinatie met zelfgemaakte rode kool. Twee jaar geleden aten wij op eerste kerstdag bij mijn ouders en kregen daar konijn (gemaakt zoals hierboven beschreven) en rode kool en een dag later kregen we bij mijn schoonouders exact hetzelfde 🙂 Gelukkig vinden we dit allebei heerlijk en maken we het zelf eigenlijk nooit dus hebben we 2 dagen achter elkaar zitten genieten van een bijna identieke maaltijd. Dit recept lijkt misschien wat lastig te maken maar dat valt reuze mee. Eigenlijk zijn alle stappen heel simpel, je moet alleen wat geduld hebben voordat het gewenste resultaat is bereikt. Gelukkig kun je in die tijd allerlei andere dingen doen terwijl je konijn lekker staat te garen op het vuur (blogs schrijven bijvoorbeeld 😉 of lekker op de bank een film kijken). Serveer het konijn met zelfgemaakte rode kool en gebakken aardappelen, knolselderijgratin met amandel manchegokruim of knolselderijpuree.