Ingrediënten voor circa 16 stukjes:
• 275g bloem
• 100g ongezouten roomboter
• 200g donkere basterdsuiker
• 150 milliliter melk
• 14g bakpoeder
• 6 theelepels speculaaskruiden
• Snuf zout
• 100g rozijnen
Verwarm de oven voor op 170 graden (hetelucht) en bekleed een brownievorm met bakpapier.
Laat de rozijnen wellen in heet water. Roer de bloem met het bakpoeder en de kruiden door elkaar. Smelt de boter in de melk op laag vuur onder continu roeren.
Giet de rozijnen af en dep een beetje droog met keukenpapier.
Voeg de botermelk en de rozijnen toe aan het bloemmengsel en roer goed door elkaar. Verdeel het beslag over de bakvorm.
Bak de kruidkoek in circa 55 minuten gaar in het midden van de oven. De koek is goed wanneer een satéprikker er droog uitkomt.
Laat afkoelen op een taartrooster en snijd in blokjes.
In de herfst en winter houd ik van kruidige baksels. Zo kwam ik op het idee voor deze heerlijke kruidkoek. De kruidige smaken zijn heerlijk met de zoete rozijnen en gaven mij stiekem al een beetje een kerstgevoel hoewel we natuurlijk eerst nog Sinterklaas krijgen. Het recept is lekker snel klaar om de oven in te gaan, er komt niet eens een mixer aan te pas. En het hele huis rook 2 dagen verrukkelijk naar deze kruidkoek.