Ingrediënten 1 cake:
• 200g ongezouten roomboter op kamertemperatuur
• 200g suiker
• 4 eieren
• 200g bloem
• snuf zout
• 150g kruidnoten + eventueel enkele ter garnering
• 150g Tony’s Chocolonely witte chocolade (of andere witte chocolade)
Verwarm de oven voor op 160 graden (elektrisch). Vet de cakevorm goed in met wat roomboter en bestuif licht met wat bloem.
Mix de zachte boter met de suiker in circa 10 minuten luchtig. Door het lange mixen krijg je straks een luchtigere cake.
Voeg de eieren een voor een toe waarbij je het beslag steeds mixt totdat het ei volledig is opgenomen voordat je het volgende ei toevoegt.
Zeef de bloem en het zout en voeg dit nu toe aan het beslag. Mix er doorheen totdat het goed gemengd is. Spatel tenslotte de kruidnoten door het beslag en verdeel het beslag over de cakevorm.
Bak de cake in 50 minuten in het midden van de oven gaar. Check of de cake gaar is door er met een satéprikker in te steken. Wanneer deze er droog uitkomt is de cake goed.
Zet de vorm met daarin de cake zo’n 5 tot 10 minuten op een rooster om alvast een beetje af te koelen. Snijd vervolgens de zijkanten van de cake los en stort deze uit de vorm op het rooster om verder af te koelen.
Wanneer de cake volledig is afgekoeld leg je deze op een plank om te kunnen decoreren. Smelt de witte chocolade au bain marie (in een kommetje boven een pan kokend water. Let op dat het water het kommetje niet raakt). Blijf steeds goed roeren. Zodra alle chocolade volledig gesmolten is, schenk je de ganache over de cake. Druk een paar kruidnoten in de ganache en zet de cake een half uur in de koelkast zodat de chocolade goed uit hard. Bewaar vervolgens buiten de koelkast zodat de cake niet uitdroogt.
Ieder jaar verheug ik me weer op de Sinterklaasperiode op mijn blog. Er zijn zoveel leuke bakrecepten en dessert te bedenken rondom deze feestdag! Vaak schieten de ideeën voor het jaar erop al in mijn hoofd terwijl de Sint nog in het land is 😉 Zo ging het ook met deze kruidnotencake. Ik besloot te gaan voor een simpel basis recept voor cake en daar de kruidnoten aan toe te voegen. De ganache met kruidnoten erover maakt het extra feestelijk en wat mij betreft ook extra lekker. Ik bedoel wie houdt er nu niet van witte chocolade kruidnoten. En nu Tony’s Chocolonely eindelijk ook witte chocolade in het assortiment heeft, moest ik daar natuurlijk wel meteen mee experimenteren in recepten. Ik maakte deze kruidnotencake met witte chocolade in de week van mijn verjaardag. Ik hield een stukje thuis achter zodat ik iets had om mijn ouders op te trakteren toen ze langs kwamen en de rest ging naar Mark zijn collega’s die er erg blij mee waren.
2 reacties
Goed idee om deze cake te maken. Heb nog nooit ganache gemaakt. Lijkt me heerlijk. Weet jij of de chocolade glutenvrij is? Heb coeliakie dus mag geen gluten. Ik kan de kruidnootjes glutenvrij bakken. En een cakerecept lukt ook altijd wel.
Hoor het graag van de chocolade.
Fijn weekend, groetjes Riny
Auteur
Hoi Riny,
Dank voor je enthousiaste reactie!
Tony’s witte chocolade bevat geen gluten maar wordt wel in een fabriek gemaakt waar bijv ook koekjes in chocolade gaan waardoor er wel sporen van gluten in kunnen zitten.
Voor andere witte chocolades weet ik dit niet maar zou het altijd op de verpakking moeten staan aangezien gluten en wettelijk verplicht te vermelden allergeen is.
Hopelijk kun je hier iets mee?
Groetjes, Sanne