Ingrediënten voor 12 cupcakes:
Voor de cupcakes
• 150g lichte basterdsuiker
• 3 grote eieren
• 225g zelfrijzend bakmeel
• 200g rijp mango vruchtvlees
• fijn geraspte schil en het sap van 1 limoen
Voor de topping
• 12 theelepels lemoncurd of jam
• poedersuiker
• 100g groen fondant
• 60g wit fondant
Verwarm de oven voor op 175 graden (hetelucht) en vul een muffin bakvorm met cupcake papiertjes.
Klop de suiker samen met de eieren, de limoenrasp en het limoensap luchtig met een mixer.
Snijd de mango in kleine stukjes en dep droog met keukenpapier. Meng nu de mango met het zelfrijzend bakmeel. Zorg ervoor dat alle stukjes mango goed met het bakmeel bestoven worden. Dit zorgt ervoor dat de mango stukjes tijdens het bakken niet naar beneden gaan zakken.
Voeg nu het mango mengsel in delen toe aan het eiermengsel en schep steeds voorzichtig door elkaar. Laat het beslag 10 minuten rusten en dikker worden. Verdeel nu het beslag over de cupcake vormpjes.
Bak de cupcakes in 15 – 20 minuten goudbruin in het midden van de oven. Ze moeten terugveren als je erop drukt. Laat de cakejes 10 minuten afkoelen in de vorm en laat ze vervolgens volledig afkoelen op een rooster.
Als de cakjes volledig zijn afgekoeld, snijd je de bovenkantjes eraf zodat je een mooie gladde bovenkant hebt. Vervolgens rol je het groene fondant uit op een met poedersuiker bestoven placemat en steek je hier cirkels uit ter grootte van de cupcake met behulp van een uitsteker of glas. Smeer iedere cupcake in met een theelepel lemon curd of jam en plak de groene cirkels op de cupcakes. Duw goed aan. Neem nu het witte fondant en rol dit uit totdat je sliertjes hebt met een dikte die vergelijkbaar is met gekookte spaghetti. Deze slierten gebruik je voor het aanbrengen van de lijnen van het voetbalveld. Druk ze goed vast. Als het niet goed blijft zitten kun je eventueel wat water gebruiken. Maak de cupcakes af met bijvoorbeeld een chocoladevoetbal of voetbalschoenen of shirtjes van suiker die je kant & klaar koopt (ik kocht de chocoladeballen op de foto bij Action).
Bron voor de cupcakes: De enige echte cupcakes, whoopies en cakepops
Twee jaar geleden bij het EK voetbal maakte ik voetbal cupcakes. Die vielen destijds goed in de smaak dus nu we weer midden in het WK voetbal zitten kon ik het natuurlijk niet laten om nu WK cupcakes te maken. Ik wilde graag een lekkere cupcake als basis gebruiken die goed bij de zoete smaak van de fondant past. Uiteindelijk vond ik dit recept in een boek wat ik afgelopen jaar van een vriendin voor mijn verjaardag kreeg. De cupcakes zijn lekker fruitig door de mango. Ze hebben wel een vrij compacte structuur, een beetje als van een clafoutis, maar dat is wel lekker. Lemon curd is erg lekker bij de mango limoen smaak van de cakejes. Uiteraard kun je deze cupcakes ook prima op een andere manier decoreren met fondant, glazuur of botercrème als je niet zo’n voetbalfan bent ;).