Ingrediënten voor 2 personen:
• 2 grote zoete aardappelen
• 1 kipfilet
• 2 eetlepels burrito kruiden
• 2 eetlepels barbecuesaus
• 1 rode paprika
• 1 ui
• 3 eetlepels maïs
• 3 eetlepels zwarte bonen
• 2 eetlepels skyr
• 1/2 avocado
• 2 opscheplepels oven gedroogde tomaatjes
Wij maken dit recept op de kamado barbecue met 2 skiklets. Als alternatief kun je ook je oven met 2 ovenschalen gebruiken.
Steek je kamado barbecue aan en breng naar een temperatuur van circa 125 graden. Je gebruikt voor dit recept indirecte warmte en de totale bereidingsduur is circa 4 uur.
Leg de zoete aardappelen in de schil op het rooster, idealiter met een lekbak eronder. Gaar vervolgens circa 2,5 uur. Ondertussen marineer je de kipfilet. Wrijf deze in met 1 eetlepels burrito kruiden (verdelen over beide kanten), leg in een skillet en zet weg in de koelkast tot gebruik. Ook bereid je alvast de oven gedroogde tomaatjes volgens dit recept. Dat kan overigens ook al een dag eerder.
Na 2,5u bestrijk je de gekruide kipfilet met de barbecuesaus. Zet in de skillet bij de zoete aardappels op de barbecue (draai de aardappelen meteen even om) en sluit het deksel weer.
Neem de tweede skillet. Snijd de ui in ringen en de paprika in reepjes en leg samen met de maïs en bonen in de skillet. Bak dit het laatste half uur mee op de barbecue met het deksel gesloten.
Meng de skyr met 1 eetlepel burrito kruiden voor een lekker sausje en snijd de halve avocado in blokjes.
Haal de aardappels, kip en groente van de barbecue. Trek de kip uit elkaar, zoals bij pulled chicken. Halveer de aardappels in de lengte en leg opengeklapt op 2 borden. Verdeel tenslotte de kip, gegrilde groentes, oven gedroogde tomaatjes en avocado hier overheen en top af met het skyr sausje.
Sinds de aanschaf van onze kamado, staat deze eigenlijk altijd minstens eens per week aan. Een geliefd bijgerecht van het hele gezin is de gepofte zoete aardappel. Super lekker en 0 moeite. Okay, hij moet een hele tijd op de barbecue liggen om echt lekker te worden. Maar aangezien je ‘m maar 1 keer hoeft te draaien heb je er verder geen omkijken naar. Door de langzame lange garing wordt de aardappel niet alleen lekker zoet, maar ook heerlijk zacht met een lichte barbecue smaak.
Nadat we de gepofte zoete aardappel zo al regelmatig als bijgerecht bij een stukje beenham of spareribs aten, besloot ik ‘m dit najaar eens een wat grotere rol te geven door ‘m te vullen. Dat werd dit recept voor Mexicaanse gevulde zoete aardappel. Wij vonden ‘m super lekker. En nu ik eindelijk tijd had om het recept uit te werken, heb ik me meteen voorgenomen om snel weer deze Mexicaanse gevulde zoete aardappel te maken!