Omgekeerde rabarbertaart

Omgekeerde rabarber taart-met logo

Ingrediënten:
Voor de cake
•    5 rabarberstelen
•    135g fijne kristalsuiker
•    4 eieren, gesplitst
•    2 extra eiwitten
•    60 milliliter olijfolie
•    100 milliliter melk
•    1 vanillestokje
•    150g bloem
•    60g amandelmeel
•    1 eetlepel bakpoeder
Voor de citroensiroop
•    sap van 1 citroen
•    40 milliliter water
•    165g fijne kristalsuiker

Verwarm de oven voor op 160 graden (boven- en onderwarmte).

Bekleed een springvorm (doorsnede circa 28 centimeter) met bakpapier en pak de onderkant goed in met aluminiumfolie tegen het lekken van de citroensiroop.

Halveer de rabarberstelen in de lengte en snijd in stukken van circa 5 centimeter.Verdeel de rabarber over de bodem van de springvorm en zorg er hierbij voor dat er geen ruimte tussen de stelen zit.

Nu ga je de citroensiroop maken. Verwarm het citroensap met het water en de suiker in een steelpan op middelhoog vuur. Blijf roeren totdat de suiker is opgelost. Breng de siroop aan de kook en kook zo’n 8 tot 10 minuten totdat de siroop dikker wordt, maar nog niet gaat kleuren. Schenk de siroop over de rabarber in de springvorm en zet weg om iets af te koelen.

Splits de eieren en mix de eierdooiers met 110g van de suiker ongeveer 10 minuten totdat het dik, licht van kleur en in volume toegenomen is.

Halveer het vanillestokje in de lengte en schraap er met een scherp mesje het vanillemerg uit. Voeg dit samen met de olijfolie en de melk toe aan het eierdooiermengsel en mix totdat alles goed gemengd is.

Zeef de bloem met het bakpoeder en schep samen met het amandelmeel luchtig door het eierdooiermengsel.

Mix in een schone kom met schone gardes de 6 eiwitten met de resterende 25 gram suiker tot zachte pieken. Spatel ongeveer 1/3 deel van de eiwitten door het beslag om het losser te maken. Spatel tenslotte ook de rest van de eiwitten er door.

Schenk het beslag over de rabarber en bak de taart circa 50 minuten in een voorverwarmde oven. Controleer of de taart goed gaar is door er een satéprikker in te steken en te kijken of deze er schoon uitkomt.

Laat de taart in de vorm volledig afkoelen. Keer de taart om op een bord en serveer.

Bron: delicious. Februari 2015

 

Jaaaaa, de rabarber ligt weer in de winkels! Afgelopen jaar heb ik er eerlijk gezegd pas voor het eerst regelmatig mee gebakken en gekookt en ik moet zeggen dat beviel erg goed. Sinds ik dit recept in delicious. zag was ik dan ook al aan het wachten totdat die mooie rode stelen weer in de winkel zouden liggen. Al weken keek ik hoopvol maar tevergeefs bij de groenteboer. Maar vorige week vond ik de mooie roodgroene stelen wel en dus werd er gebakken 🙂 Deze taart is heerlijk smeuïg, licht en fris! Ik serveerde ‘m afgelopen maandag tijdens een etentje met vriendinnen als dessert samen met een bolletje zelfgemaakt rabarberijs. Beide vielen erg goed in de smaak, zowel bij mij, als bij mijn gasten. Het recept van het ijs vind je hier, maar ook zonder is deze taart super lekker!


Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.