Pasen is wat mij betreft toch dé ultieme brunch gelegenheid. En daarom besloot ik dit jaar als paasmenu een brunch menu te geven in plaats van het traditionele 3 gangen menu met amuse en iets voor bij de koffie. Eerder schreef ik al dit artikel met paasbrunch inspiratie maar nu even een concreet menu inclusief planning.
Een goede brunch is een mix van hartig en zoet. Of je alles tegelijk op tafel wilt zetten beslis je zelf. Ik zou bij dit menu alle koude gerechten de hele tijd op tafel laten staan en de warme gerechten in rondes serveren. Deze brunch bestaat uit 9 gerechtjes. Maak overal kleine porties van, zodat iedereen alles kan proeven. En wat staat er dan op het menu?
Hartig
Bleekselderijsoep
Gevulde eieren
Broccoli crème met garnalen
Krabkoekjes met citroen dille saus
Gevulde pepertjes
Ricotta courgette taart
Zoet
Chocoladebroodjes
Paaseieren met lemon curd
Appel citroen meringue taart
De planning
In het weekend voor Pasen haal je alle houdbare ingrediënten alvast in huis. Zorg er voor dat je ook de ingrediënten voor de lemon curd alvast in huis hebt want die kun je dit weekend alvast maken.
Twee dagen voor de brunch maak je alvast de bleekselderijsoep (bewaar nadat deze is afgekoeld in de koelkast tot gebruik). Ook de broccoli crème en de gevulde pepertjes kun je alvast maken.
De dag voor de brunch maak je de appel citroen meringue taart. Vandaag maak je alvast de bodem inclusief de appels. Laat de taart goed afkoelen en zet weg in de koelkast. Morgen ga je hiermee verder.
Maak de chocoladebroodjes en bak deze ook al af. Morgen hoef je ze dan alleen nog op te warmen. Ook de gevulde eieren maak je vandaag evenals het beslag van de krabkoekjes en het sausje wat hierbij hoort. Zet de koekjes ongebakken in een afgedekte muffinvorm in de koelkast tot morgen.
De ochtend voor je brunch ga je verder met de taart. Verdeel de lemon curd (houd een paar theelepels achter voor de paaseieren) over de appeltaart en maak de meringue. Verdeel deze over de taart en maak met je vingers mooie pieken. Brand deze met een crème brulêe brander af en bewaar buiten de koelkast tot gebruik (anders wordt je meringue weer zacht).
Maak de ricotta courgette taart alvast klaar maar bak pas af voordat je hem wil serveren.
Dek alvast feestelijk de tafel. Maak de paaseieren ongeveer een half uur voordat je gasten arriveren en zet op tafel samen met de gevulde eieren en pepertjes, de broccoli glaasjes en de appel citroen meringue taart.
Wanneer je met je gasten aan tafel gaat bak je de krabkoekjes in de oven en verwarm je ondertussen de soep. Het volgende gerecht wat je er bij serveert is de ricotta courgette taart die je in de oven zet nadat de krabkoekjes eruit komen. Tenslotte verwarm je de chocoladebroodjes nog even 5 minuutjes in de oven op 180 graden.
Laat iedereen proeven wat hij of zij lekker vindt en maak het lekker informeel. Als je net als onze familie van spelletjes houdt is deze brunch ook ideaal om in etappes te serveren en ondertussen een spel te spelen.