Ingrediënten voor 4 personen:
• 800g pastinaak
• 50g walnoten
• 80g manchego
• 1 teen knoflook
• half bosje peterselie
• 100ml slagroom
Voor dit recept heb je een keukenmachine of staafmixer met hakmolentje nodig.
Maal de walnoten fijn in keukenmachine samen met de manchego, knoflook en peterselie en voeg peper naar smaak toe.
Verwarm de oven voor op 200 graden (hetelucht).
Schil de pastinaak en snijd in plakjes van circa een halve centimeter dikte. Vet een ovenschaal in met olijfolie of boter en bestrijk met 1/3 van de slagroom. Leg hierop 1/3 van de pastinaak gevolgd door 1/3 van het walnoot manchegokruim. Herhaal dit 2 maal zodat je boven een laagje walnoot manchegokruim hebt.
Plaats de ovenschaal in het midden van de oven en bak de gratin in circa 20 minuten goudbruin.
Twee jaar geleden maakte ik deze knolselderij gratin met amandel manchegokruim. Wij vonden die erg lekker en ik maak ‘m nog steeds wel eens. Maar laatst bedacht ik me dat ik dit recept wel eens een andere draai wilde geven. Zo werd de pastinaak gratin met walnoot en manchego geboren. Ook erg lekker van smaak en goed voor een beetje variatie! Ik maakte ‘m voor een etentje met vrienden en serveerde er rundervinken bij.