Ingrediënten circa 12 stukken:
• 10 bitterkoekjes
• 50ml amaretto
• 150g ongezouten roomboter op kamertemperatuur
• 150g donkere basterdsuiker
• 3 eieren
• 150g zelfrijzend bakmeel
• 1 theelepel kaneelpoeder
• 2 peren
• Snuf zout
• Poedersuiker ter garnering
Verwarm de oven voor op 180 graden (hetelucht). Bekleed een springvorm (doorsnede circa 26 cm) met bakpapier.
Breek de koekjes in stukken, doe ze in een kom en schenk de amaretto erover. Zet even weg.
Mix in een andere kom de boter met de suiker luchtig. Voeg al mixend één voor één de eieren toe. Voeg steeds pas het volgende ei toe als het vorige ei helemaal is opgenomen door het beslag. Wanneer het beslag goed gemixt is voeg je het bakmeel toe. Mix nog even goed door totdat al het bakmeel is opgenomen in het beslag.
Schil de peren, verwijder het klokhuis en snijd in kleine blokjes. Schep de peren en de koekjes met amaretto door het beslag.
Schep het beslag in de springvorm en bak de cake in circa 80 minuten in het midden van de oven gaar. Prik met een satéprikker in de cake, als deze er schoon uitkomt is de cake gaar.
Bestrooi de taart voor het serveren met poedersuiker. Dit wordt nog mooier wanneer je wat poedersuiker in een theezeefje doet, het zeefje boven de taart houdt en met een mes tegen de rand van het zeefje tikt. Op die manier wordt de poedersuiker mooier verdeeld en krijg je een dunner laagje.
Bron: mama
Twee weken geleden ging ik naar de verjaardag van mijn broer. Mijn moeder had zoals altijd weer een hoop taart gebakken. Zo was er o.a. mandarijntjes kwarktaart (een echte familietopper) maar ook deze peren amaretto taart. Nu ben ik normaal gesproken geen liefhebber van bitterkoekjes en zal ik ook niet zo snel amaretto drinken, maar ik was benieuwd naar de taart en besloot een stukje te proberen. En die was echt super lekker! Een heerlijke kruidige taart die perfect past bij de winter. Door de poedersuiker ziet de taart er extra feestelijk uit. Wil je deze taart een extra kerst tintje geven? Knip dan sterren uit bakpapier en leg deze op de taart voordat je er poedersuiker op strooit. Bestrooi de taart dan alsnog met poedersuiker en verwijder daarna de sterren van bakpapier. Nu heb je een mooi sterrenpatroon op je taart.