Peren mascarpone cake

Peren mascarpone cake-met logo

Ingrediënten voor 1 cake (circa 10 stukken):
• 250g ongezouten roomboter, op kamer temperatuur
• 250g suiker
• 5 eieren
• 100g mascarpone
• 250g bloem
• 16g bakpoeder
• 2 eetlepels kaneel
• Snufje zout
• 3 peren

Verwarm de oven voor op 170 graden en plaats het rooster in het midden van de oven. Bekleed een springvorm (doorsnede circa 22 centimeter) met bakpapier en vet in met boter.

Mix de boter met de suiker in ongeveer 5 minuten licht en luchtig. Voeg een voor een de eieren toe en mix steeds totdat het ei volledig is opgenomen in het boter mengsel.

Roer de mascarpone los en mix dit door het beslag. Zeef de bloem met het bakpoeder, de kaneel en het zout en voeg in delen toe aan het beslag. Blijf hierbij mixen.

Schil twee peren en snijd in blokjes. Roer door het beslag.

Verdeel het beslag over de vorm.

Schil de laatste peer en snijd in kwarten. Snijd ieder kwart in drie plakjes maar snijd dit niet helemaal door zodat de plakjes aan elkaar blijven zitten. Vervolgens duw je de plakjes uit elkaar tot een soort waaier. Leg de perenwaaiers op het beslag. Duw ze niet teveel aan anders zijn ze niet meer zichtbaar na het bakken (zoals bij mij 😉 ).

Bak de cake in het midden van de oven in ongeveer 1 uur goudbruin en gaar. Controleer vanaf 55 minuten of de cake gaar is. Dit kun je doen door er in het midden een satéprikker in te steken, deze moet er schoon uitkomen.

Laat de cake eerst 10 minuten in de vorm afkoelen op een rooster. Vervolgens verwijder je de vorm en laat je de cake helemaal afkoelen.

 

Behalve appelseizoen zijn ook de peren weer in het seizoen. Ze staan bij mij regelmatig op het menu als onderdeel van mijn ontbijt, maar net als met appels kun je ook met peren heerlijk bakken. Vorig jaar maakte ik bijvoorbeeld deze heerlijke peren amaretto taart. Maar goed dit jaar is het natuurlijk tijd om iets nieuws te proberen. Roomkaas in cake vind ik altijd erg lekker, vandaar dat ik op het idee kwam voor deze peren mascarpone cake. Een simpel recept, maar wel net wat lekkerder en specialer van smaak dan een gewone cake. En dankzij de mascarpone wordt deze cake heerlijk luchtig.


Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.