Ingrediënten voor 2 personen:
• 200 gram zalmfilet op de huid
• 100g grof zeezout
• 100g witte basterdsuiker
• 150g poké bowl rijst
• 1 mango
• 1 avocado
• ½ komkommer
• 1 rode paprika
• 2 handjes julienne gesneden wortel
• 150g sojabonen
Optioneel naar smaak: sojasaus, citroensap en sriracha mayonaise
Dit recept gaat uit van zelf roken van de zalm op een kamado barbecue. Je kunt dit ook in een rookoven doen, maar daar heb ik geen ervaring mee. Geen optie om zelf te roken? Gerookte zalm kopen kan ook gewoon 😉
Dep de zalm droog met keukenpapier en leg op de huid in een bak of ovenschaal. Bestrooi met het zeezout en de suiker en zorg dat de zalm goed bedekt is. Dek de schaal af met plasticfolie en zet circa 1 uur in de koelkast om te pekelen.
Ondertussen bereid je de barbecue alvast voor: schuif de luchtregelaar van je barbecue helemaal open. Steek de houtskool in je barbecue aan en laat de deksel ongeveer 12 minuten open staan. Week ondertussen een handje beukenhout snippers of appelcider houtsnippers in water.
Kook de poké bowl rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Als de barbecue bijna klaar is, haal je de zalm uit de koelkast. Spoel goed af onder koud stromend water zodat het zout en de suiker er vanaf gaan en dep droog met keukenpapier. Leg op een stukje bakpapier (dan hoef je het rooster en hitteschild van je barbecue straks niet schoon te maken).
Strooi nu de geweekte rooksnippers op de gloeiende houtskool, plaats het hitteschild van de je kamado barbecue en leg het rooster erin. Leg de zalm daar op het bakpapier op en doe de deksel van je kamado dicht. Regulier de temperatuur van je kamado dusdanig dat deze op circa 90 graden uitkomt en rook de zalm circa 20 minuten.
Terwijl de zalm rookt, snijd je de mango, avocado, komkommer en paprika in blokjes. Doe samen met de wortel en de sojabonen in een kom. Voeg wanneer deze klaar is, de rijst toe. Als de zalm klaar is verwijder je voorzichtig het vel en voeg je deze in blokjes toe aan de poké bowl. Serveer met sojasaus, citroensap en sriracha mayonaise naar smaak.
Poké bowl staat al een tijdje regelmatig bij ons op het menu. Mark en ik vinden het heerlijk. Als we dit eten, geef ik de kinderen tijdens het koken alvast een flinke bak rauwkost en serveer vervolgens alle ingrediënten los op hun bord, omdat ze dit veel beter eten dan wanneer ik het meng. Voorheen maakte ik dit recept altijd met reguliere gerookte zalm, maar sinds onze aankoop van een kamado barbecue, roken we de zalm altijd zelf en dat is nog veel lekkerder.
Dit klinkt wellicht als een bewerkelijk recept, maar het is echt heel gemakkelijk. Sterker nog, wij eten deze pokébowl met warmgerookte zalm eigenlijk altijd op een doordeweekse avond. Ik zet de zalm dan ergens in de middag op een thuiswerkdag alvast in de pekel. Steek de barbecue aan voordat ik de kinderen ga halen op de opvang en heb vervolgens binnen een klein half uur een heerlijke maaltijd op tafel staan. Houd je niet van poké bowl maar wel van gerookte zalm, dan kun je uiteraard dezelfde bereidingswijze aanhouden van de zalm op de barbecue en de gerookte zalm met andere ingrediënten combineren.