Ingrediënten voor 1 cake (circa 15 plakken):
Voor het beslag
• 600g pompoenblokjes
• 1 eetlepel olijfolie
• 100g ongezouten roomboter op kamertemperatuur
• 150g donkere basterdsuiker
• 100g suiker
• 2 eieren
• 16g bakpoeder
• 2 eetlepels speculaaskruiden
• 250g bloem
• 50g mascarpone
Voor de topping
• 45g ongezouten roomboter op kamertemperatuur
• 75g Tony’s Chocolonely puur (of andere chocolade met minstens 70% cacao)
Voor dit recept heb je een staafmixer nodig.
Verwarm de oven voor op 200 graden (hetelucht) en bekleed een bakplaat met bakpapier. Verdeel de pompoenblokjes over de bakplaat en meng met de olijfolie. Rooster de pompoen in 20 minuten in het midden van de oven gaar.
Ga ondertussen alvast verder met de cake. Vet een cakevorm in met roomboter en bestrooi licht met wat bloem.
Mix de boter met de suiker romig en voeg hier de eieren aan toe. Mix wederom tot een egaal mengsel ontstaat.
Zeef het bakpoeder met de kruiden en de bloem. Voeg in delen toe aan het beslag en mix steeds totdat alle bloem is opgenomen.
Wanneer de pompoen klaar is pureer je deze samen met de mascarpone met de staafmixer tot een glad en romig geheel. Voeg dit mengsel toe aan het cakebeslag en mix nogmaals totdat alle ingrediënten goed gemengd zijn.
Verwarm de oven voor op 160 graden (hetelucht).
Verdeel het cakebeslag over de vorm en bak de cake in circa 55 minuten in het midden van de oven gaar. De cake is goed wanneer je er in het midden een satéprikker in steekt en deze er droog uit komt.
Laat de cake eerst 5 minuten afkoelen in de vorm. Los ‘m daarna en laat volledig afkoelen op een taartrooster.
Nu ga je verder met de topping. Smelt de boter met de pure chocolade in een pannete totdat alles goed gemengd en gesmolten is. Dit gaat snel dus blijf erbij staan. Zet het pannetje even weg en laat de ganache afkoelen tot kamertemperatuur.
Verdeel de ganache over de cake en zorg er daarbij voor dat deze op een aantal plekken over het randje heen druipt. Laat de ganache goed stollen en serveer de cake. Een dag later is de cake misschien nog wel lekkerder van smaak. Als je ‘m bewaart kun je dit beter niet in de koelkast doen, dat gaat ten koste van de heerlijk luchtige structuur van deze cake.
Vandaag is het Halloween en dat vraagt natuurlijk om een receptje met pompoen. En oh my, deze pompoen kruidencake! Het was een experimentje en die gaan soms wel eens mis, maar hierbij viel alles op z’n plek. Ik denk oprecht dat dit mijn beste cake ooit is! Hij is super luchtig, heerlijk kruidig, precies zoet genoeg en de combinatie met de chocolade ganache is fantastisch. Echt, dit wil je proeven! Ik nam ‘m mee naar kantoor en daar ging ie nog voor de lunch tot de allerlaatste kruimel op, dus dat zegt wel genoeg 😉 Pompoen was al mijn favoriete ingrediënt voor hartige herfstgerechten maar ik denk er na dit recept sterk over na nog wat meer experimentjes met zoete recepten te proberen. Happy Halloween!
6 reacties
Naar het reactie formulier
Looks so delicious!
Auteur
Dank je wel 🙂
Dat is ie ook echt!
Deze pompen cake is inderdaad een aanrader. Blijft heerlijk smeuïg. Misschien voor de volledigheid van het recept en indicatie baktijd.. Die van mij heeft er 55min in gestaan, maar ik had en iets kleinere bakvorm en 2/3e van het recept.
Pompoen cake dus (-:
Auteur
Fijn dat je ‘m lekker vond en goed dat je ook nog even jouw baktijd erbij zet. Iedere oven is toch weer net wat anders. 🙂
Auteur
Sorry zie nu pas dat ik helemaal geen baktijd in het recept had gezet. Dat heb ik nu dus alsnog even aangepast 😉