Ingrediënten voor 4 personen:
Bodem
• 140g speltbloem (o.a. verkrijgbaar bij Ekoplaza)
• 70g ongezouten roomboter op kamer temperatuur
• 1 losgeklopt ei
• 1 tot 2 eetlepels koud water
Vulling
• 1 pompoen
• 400g pastinaak
• 70g parmaham
• 75g rozijnen
• 100g geitenkaas
• 3 eetlepels olijfolie
• 2 eieren
• 4 eetlepels Griekse yoghurt
• 1 volkoren beschuit
Begin met het maken van het deeg. Meng de bloem met de roomboter met je handen of in de keukenmachine. Voeg het ei en water toe en kneed tot een soepel deeg. Maak van het deeg een platte plak, wikkel in plastic folie en leg even in de koelkast om op te stijven terwijl je de rest voorbereidt. Eventueel kun je het deeg ook een dag eerder maken en in de koelkast bewaren tot gebruik.
Verwarm de oven voor op 180 graden (hetelucht). Schil de pompoen en snijd in kleine blokjes van circa 1 bij 1 cm. Doe hetzelfde met de pastinaak. Vet een ovenschaal in met olijfolie, verdeel de pompoen- en pastinaakstukjes over de bodem en besprenkel met wat olijfolie. Breng op smaak met peper en zout. Gaar de groenten circa 15 minuten in de oven.
Laat ondertussen de rozijnen wellen in warm water. Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg hierop de plakken parmaham. Wanneer de groenten klaar zijn in de oven bak je de parmaham in 8 minuten op 180 graden krokant.
Vet een lage taartschaal (doorsnede van circa 30cm, je kunt eventueel ook een springvorm gebruiken, dan worden de randen wat hoger) in met boter. Rol het deeg heel dun uit en bekleed de vorm ermee. Gebruik eventueel wat extra speltbloem als het teveel plakt. Snijd het eventuele overtollige deeg weg, prik de bodem in met een vork en bestrooi met 1 verkruimelde beschuit (of paneermeel).
Verdeel de groenten over de bodem van de taart. Bestrooi met de rozijnen. Scheur de parmaham in stukjes en verdeel over de groenten. Klop de eieren los en klop hier de Griekse yoghurt doorheen. Breng het eiermengsel op smaak met versgemalen peper en verdeel over de taart. Verkuimel tenslotte de geitenkaas over de taart.
Bak de taart in circa 35 minuten in het midden van de oven goudbruin en gaar.
Iedere keer als ik in de supermarkt loop en die mooie pompoenen zie liggen krijg ik er zin in. Eerlijk is eerlijk als ik vervolgens in de keuken sta om zo’n ding te schillen en snijden ben ik toch iets minder enthousiast want dat is vrij veel werk (je kunt ook kant en klare blokjes kopen overigens). Toch heb ik nog genoeg inspiratie voor recepten met pompoen, ik wil nog graag een pompoensoep en een pompoenrisotto maken binnenkort, dus ik ga er toch nog een paar “slachten”. En als het gerecht met pompoen klaar is ben ik toch altijd blij dat ik het gemaakt heb want ik vind de smaak heerlijk! Afgelopen week aten wij deze quiche met pompoen, hij was erg lekker maar persoonlijk vond ik mijn pompoenquiche met paddenstoelen, spekjes en geitenkaas nog lekkerder. Maar een beetje variatie zo nu en dan kan geen kwaad, vandaar dat ik toch besloot een blog aan dit recept te wijden. Het klinkt misschien als een ingewikkeld recept en wellicht wat veel werk voor de doordeweekse dag. Toch kan dat prima als je alvast een beetje voorbereid. Maak de avond van te voren alvast het deeg, dit kun je namelijk prima een dag in de koelkast bewaren. Ook kun je de pompoen en pastinaak een dag eerder alvast schillen, snijden en roosteren in de oven. Laat de groenten dan afkoelen en bewaar in de koelkast tot gebruik de volgende dag. Voor een snellere variant van dit recept kun je het deeg ook vervangen voor hartige taart deeg of bladerdeeg uit de vriezer. Echter, wat mij betreft gaat er niets boven deze zelfgemaakte bodem. Je hebt het deeg in 10 minuten klaar om de koelkast in te gaan en doordat je het deeg zo dun uitrolt krijgt het met bakken een bijna bladerdeeg achtige structuur alleen veel minder vet.