Pompoen speculaas cheesecake met gebakken appeltjes

Ingrediënten voor 1 kleine taart:
Bodem
• 200g speculaas brokken
• 70g ongezouten roomboter op kamer temperatuur
Vulling
• 400g pompoenblokjes
• 525g roomkaas (gebruik roomkaas van hoge kwaliteit zoals bijv. Philadelphia)
• 175g suiker
• 3 eieren
• 36g zure room
• 18g bloem
• 5g speculaaskruiden
Topping
• 1 goudreinet
• klein klontje roomboter of margarine om in te bakken
• kaneel naar smaak

Voor dit recept heb je een staafmixer nodig.

Begin met het roosteren van de pompoen. Verwarm de oven voor op 180 graden (hetelucht). Bekleed het rooster van je oven met bakpapier en verdeel de pompoenblokjes hier over. Rooster 20 minuten in het midden van je oven. Pureer daarna met de staafmixer tot een gladde puree.

Terwijl de pompoen in de oven staat, leg je alle ingrediënten klaar zodat ze goed op kamertemperatuur zijn voordat je ze gaat verwerken.

Begin met de bodem. Bekleed een springvorm (doorsnede circa 20 cm) met bakpapier en vet de vorm dun in met boter. Verkruimel de koekjes of maal fijn in een keukenmachine. Smelt de roomboter in een steelpannetje totdat deze net helemaal is gesmolten. Meng de boter met de koekjes en verdeel dit mengsel over de bodem van de springvorm. Druk het goed aan met de bolle kant van een lepel.

Wanneer de pompoen klaar is (of je de luxe van 2 ovens hebt ;)), verwarm je de oven voor op 130 graden (hetelucht) en zet het rooster 1 richel onder het midden.

Ga verder met het maken van de vulling. Mix de roomkaas met de suiker en de pompoenpuree tot een egaal mengsel. Voeg de eieren toe en meng totdat ze zijn opgenomen in het roomkaasmengsel. Herhaal dit voor de zure room. Voeg tenslotte de bloem en speculaaskruiden toe en mix totdat dit is opgenomen.

Schenk de vulling voorzichtig op de koekjesbodem. Bak de taart in circa 90 minuten gaar. Eventueel zet je een bakje met heet water op de bodem van de oven om wat stoom mee te geven aan je cheesecake.

Maak tijdens het bakken de oven niet open want daar gaat je cheesecake van scheuren. Zet na 90 minuten de oven uit, laat de ovendeur dicht en laat de cheesecake nog minstens 2 uur in de oven staan om af te koelen tot kamertemperatuur. Zet de taart vervolgens nog 1 nacht in de koelkast.

Tot slot maak je de topping. Schil de appel en verwijder het klokhuis. Snijd in plakjes. Niet te dik maar zeker ook niet te dun want dan gaan ze scheuren.

Verhit een koekenpan en smelt hierin de boter. Bak de appelschijven goudbruin en gaar en bestrooi tijdens het bakken met kaneel naar smaak.

Snijd de pompoen speculaas cheesecake los van de vorm en verwijder de vorm voorzichtig. Leg nu de appelschijven in de vorm van een roos bovenop de taart. Dit werkt het makkelijkst door steeds hele cirkels te maken en van buiten naar binnen te werken. Voor het binnenste stukje rol je het appelplakje een beetje op en zet het op de taart. Snijd de taart in kleine puntjes want hij is zwaar op de maag.

Een tijdje geleden ontstond in mijn hoofd het idee voor deze pompoen speculaas cheesecake met gebakken appeltjes. Aangezien cheesecake een van mijn favoriete taarten is besloot ik het proberen van dit recept uit te stellen tot mijn verjaardag. Twee weken geleden was het zover en kon ik ‘m eindelijk proberen. En ik kan je vertellen, hij stelde niet teleur. Deze pompoen speculaas cheesecake ziet er niet alleen feestelijk uit maar is ook heerlijk van smaak. Dat vond niet alleen ik, maar ook al mijn verjaardagsgasten.


Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.