Quiche met groene asperges

DSC_0326

Ingrediënten voor 3 personen:
Bodem
•    140g (spelt)bloem
•    70g ongezouten roomboter op kamer temperatuur
•    1 losgeklopt ei
•    1 tot 2 eetlepels koud water
Vulling
•    400g groene asperges
•    200g verse doperwten
•    250g spekreepjes
•    1 citroen
•    1 bakje munt à 15g
•    55g pecorino romano kaas (+ extra om de quiche mee te bestrooien)
•    25g pijnboompitjes
•    2 eieren
•    3 eetlepels Griekse yoghurt
•    1 volkoren beschuit
•    Peper & Zout naar smaak

Voor dit recept heb je een keukenmachine of staafmixer met hakmolentje nodig.

 

Begin met het maken van het deeg. Meng de bloem met de roomboter met je handen of in de keukenmachine. Voeg het ei en water toe en kneed tot een soepel deeg. Maak van het deeg een platte plak, wikkel in plastic folie en leg even in de koelkast om op te stijven terwijl je de rest voorbereidt. Eventueel kun je het deeg ook een dag eerder maken en in de koelkast bewaren tot gebruik.

Maak vervolgens de citroen-munt pesto. Snijd de pecorino in stukjes. Pers de citroen uit, en doe het sap samen met de munt, pijnboompitjes en pecorino in de keukenmachine of het hakmolentje van je staafmixer. Draai tot een grove pesto.  Ook dit kan eventueel al een dag van te voren, bewaar de pesto dan tot gebruik in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 180 graden (hetelucht). Bak de spekjes totdat ze mooi krokant zijn en laat uitlekken op keukenpapier. Snijd de harde uiteindes van de groene asperges en grill ze circa 5 minuten in een grillpan. Keer regelmatig om en laat uitlekken op keukenpapier. Kook de doperwten circa 6 minuten.Meng de citroen-munt pesto met de eieren en de Griekse yoghurt.  Breng eventueel verder op smaak met peper & zout.

Vet een lage langwerpige quiche vorm (36x13x2,5cm) in met een klein beetje olijfolie. Rol het deeg uit (gebruik eventueel wat extra speltbloem als het teveel plakt) en bekleed de vorm ermee. Snijd het eventuele overtollige deeg weg, prik de bodem in met een vork en bestrooi met 1 verkruimelde volkoren beschuit (of paneermeel).

Verdeel de groene asperges over de bodem van de quiche. Vul de quiche verder op met de doperwtjes en spekjes. Verdeel nu het eiermengsel over de quiche. Rasp tenslotte nog pecorino naar smaak over de quiche heen.

Bak de quiche in circa 35 minuten goudbruin en gaar.

 

Regelmatig bekijk ik het blog van MiCook. Een tijdje geleden zag ik daarop deze aspergequiche met geitenkaas. Ik heb meteen een rechthoekige quichevorm aangeschaft en het recept gemaakt en vond het heerlijk! Ook bleek deze vorm ideaal te zijn voor een quiche met asperges. Hoog tijd dus om zelf iets lekkers te bedenken! Uiteraard met de hier favoriete zelfgemaakte bodem waarvan het recept je wellicht inmiddels al bekend voor komt 😉 Eigenlijk heb ik me, naast het recept van MiCook, een beetje laten inspireren door de spelt met voorjaarsgroenten van een tijdje geleden. Aangezien Mark graag vlees eet besloot ik uitgebakken spekjes toe te voegen samen met de pecorino als zoute tegenhangers van de frisse groentesmaken en dat was erg lekker! Dit recept komt hier dan ook zeker vaker op tafel!


2 reacties

  1. Hmmm, dat klinkt heerlijk! 🙂

    Wat leuk dat je zoveel plezier hebt van de bakvorm! Ik vind hem ook nog steeds erg fijn. Leuk dat je hebt verwezen naar de quiche met geitenkaas, dank je wel! 🙂

    1. Dank je wel Maaike! En natuurlijk verwijs ik naar de inspiratiebron 🙂

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.