Ingrediënten voor circa 16 tot 20 cupcakes:
Voor de cakejes
* 80g ongezouten roomboter op kamertemperatuur
* 280g witte basterd suiker
* 240g bloem
* 16g bakpoeder
* snufje zout
* 2 eieren
* 240 milliliter volle melk
* 90g witte chocolade pastilles (of hak blokjes fijn)
Voor de topping
* 20 regenboog zure matjes
* 120 witte chocolade pastilles
* 1 eetlepel poedersuiker
Begin met het bakken van de cakejes. Verwarm de oven voor op 190 graden (hetelucht) en vul een muffin bakvorm met cupcake papiertjes.
Mix de boter met de suiker totdat dit goed gemengd is. Zeef de bloem met het bakpoeder en het zout en voeg dit toe aan het botermengsel. Mix totdat alles goed gemengd is.
Ga verder met het klutsen van de eieren en meng met de melk. Schenk ongeveer een derde deel van dit mengsel bij het beslag en mix totdat je een egale massa krijgt. Schenk nu de rest van het melkmengsel er in twee delen bij en meng steeds totdat je een mooi glad beslag hebt.
Schep tot slot de witte chocolade pastilles hier doorheen.
Verdeel het beslag over de muffinvormpjes. Dit gaat handig met een ijslepel. Bak de cupcakes tenslotte in circa 18 minuten in het midden van de oven gaar.
Laat de cakejes circa 5 minuten afkoelen in de vorm en zet ze dan op een rooster om volledig af te koelen.
Wanneer de cupcakes volledig zijn afgekoeld, ga je ze decoreren. Meng de poedersuiker met een paar druppels water en roer met een gebaksvorkje tot een mooi glad glazuur. Als het te dik is, dan voeg je weer wat druppels water toe. Heb je te veel water gebruikt en is het te vloeibaar, dan kun je eventueel meer poedersuiker toevoegen.
Zet een regenboog zure mat met een boogje op een cupcake. Smeer links van de regenboog een dun laagje glazuur en zet hierop 3 witte chocolade pastilles (de wolken). Herhaal dit aan de rechterkant van de regenboog. De “wolken” moet op een dusdanige afstand van elkaar zijn, dat de regenboog in een mooi boogje blijft staan. Decoreer alle cupcakes op deze manier. Serveer direct of bewaar tot gebruik. Luchtdicht verpakt, kun je de regenboog cupcakes zeker 2 dagen bewaren.
Zondag bakdag! Deze cupcakes maakte ik met Fleur in het najaar ter ere van haar diploma zwemmen. Fleur is, zoals vele meiden van haar leeftijd, dol op alles wat met regenbogen (en eenhoorns) te maken heeft. Dus toen ik haar voorstelde om regenboog cupcakes te maken voor bij de koffie na het diploma zwemmen, was ze uiteraard erg enthousiast. We maakten alles samen en ik was echt trots op hoe netjes Fleur de cupcakes decoreerde!
Geen fan van witte chocolade? In de cupcakes kun je ze gewoon weghalen of eventueel vervangen voor een andere vulling. Denk aan een beetje vanille extract door het beslag voor vanille cupcakes, of iets van fruit zoals rozijnen of blauwe bessen, maar ook noten kunnen heel goed. Het gaat bij deze regenboog cupcakes vooral om de decoratie, dus een variatie in de vulling is makkelijk bedacht. Als je liever ook geen witte chocolade in de decoratie gebruikt, kun je deze vervangen door klein geknipte stukjes witte marshmallows.