Ingrediënten voor 4 personen:
• 2 rode pepers
• 2 rode paprika’s
• 2 rode uien
• 4 eetlepels olijfolie
• 4 tenen knoflook
• 2 eetlepels komijn
• 1 eetlepel venkelzaad
• Schil van 1 citroen
• 5 takjes tijm
• 10 takjes platte peterselie
• 1 eetlepel gemalen chilivlokken
• 1 theelepel pikant paprikapoeder
• 4 eetlepels appelciderazijn
• 6 eetlepels balsamico azijn
• 3 blikken gepelde tomaten á 400g
• 2 eetlepels honing
• 60g granaatappelpitjes
• 300g lamsgehaktballetjes
• 4 eieren
Halveer de rode pepers en verwijder ongeveer de helft van de pitjes. Snijd in stukken. Snijd ook de paprika’s en de rode uien in grove stukken. Doe de pepers met de paprika’s, rode uien, knoflook en olijfolie in de keukenmachine (of het hakmolentje van de staafmixer) en maal tot een grove pasta. Heb je geen keukenmachine? Snijd dan alles in hele kleine stukjes.
Verhit een stoofpan of wok met een scheutje olijfolie op middelhoog vuur. Doe de groentepasta hierin en voeg de komijn en het venkelzaad toe. Laat op laag vuur een half uur sudderen zodat alle smaken goed vrij komen. Roer tussendoor regelmatig om.
Terwijl de pan op het vuur staat rasp je alvast de citroenschil en haal je de blaadjes van de tijm van de takjes. Doe hetzelfde voor de peterselie.
Wanneer het half uur voorbij is voeg je de citroenschilrasp, tijmblaadjes, peterselieblaadjes, chilivlokken, paprikapoeder, appelciderazijn, balsamico azijn, gepelde tomaten en honing toe in de pan. Laat dit ongeveer 1 uur en 45 minuten op laag vuur sudderen. De smaken trekken zo goed in, de gepelde tomaten koken kapot tot een mooie saus en de saus wordt steeds dikker.
Roer regelmatig door. Hoe langer het mengsel op staat hoe beter je het in de gaten moet houden want als de saus begint in te dikken is de kans op aanbranden groter.
Wanneer de tomatensaus 1 uur en 45 minuten heeft opgestaan voeg je de granaatappelpitjes eraan toe. Bak de lamsgehaktballetjes in een koekenpan snel rondom bruin en voeg toe aan de saus. Laat dit 10 minuten op laag vuur doorgaren en roer af en toe door. Als het goed is, is je saus inmiddels aardig ingedikt. Tot hier kun je dit gerecht uitstekend voorbereiden en eventueel een dag later pas afmaken.
Maak 4 kuiltjes in de saus en breek boven ieder kuiltje een ei. Laat het mengsel nog ongeveer 7 minuten verder sudderen op middelhoog vuur. Roer de saus hierbij eventueel nog door om aankoeken tegen te gaan maar let er daarbij op dat je niet door eieren heen roert want die zijn als het ware aan het pocheren in de saus.
Serveer met wraps, pitabroodjes, ciabatta of, eet de shakshuka net zoals wij deden, met dit zelfgemaakt platbrood.
Meerdere malen zag ik op Instagram en Facebook bij andere bloggers al eens shakshuka voorbij komen. Iedereen is er razend enthousiast over dus dit gerecht ging uiteraard ook mijn lijstje met nog eens te proberen recepten. Shakshuka is een pittige tomatensaus met eieren. Het is eigenlijk een vegetarisch gerecht, maar Mark houdt wel van een stukje vlees dus ik besloot er shakshuka met lamsgehaktballetjes van te maken. Ik las een paar verschillende recepten en combineerde het een en ander. Onder andere het recept van Maura van Yellow Lemon Tree leek me erg lekker en was een inspiratie voor mijn variant. Ik voegde zelf nog wat dingetjes toe. In alle recepten die ik las ging suiker. Zelf houd ik niet zo van suiker door mijn avondeten dus ik was eerst van plan om er niets van zoetstof bij te doen maar wel balsamico azijn te gebruiken. Maar zoals het een goed kok betaamd werd er tussendoor natuurlijk alvast geproefd en toen bleek de saus toch nog wat te zuur te zijn. Ik besloot daarom om toch maar wat honing en ook nog wat granaatappelpitjes toe te voegen.
Dit recept klink wellicht als veel werk maar eigenlijk is het voornamelijk een kwestie van geduld hebben. De smaken moeten gewoon een tijdje intrekken voor het lekkerste resultaat. Wanneer de saus eenmaal op staat hoef je alleen zo nu en doen terug te lopen naar de keuken om ‘m even door te roeren, maar verder kun je gewoon andere dingen gaan doen. Een ideaal zondag gerecht dus. Wij waren echt mega enthousiast over dit heerlijke gerecht! Het is het ultieme comfortfood en perfect voor nu in de herfst of in de winter, lekker de hele dag binnen zitten, je huis wat zich vult met heerlijke geuren en ’s avonds lekker opwarmen met de pittige tomatensaus. Gelukkig had ik meteen een dubbele portie gemaakt, dus een dag later at ik het weer. Minstens zo lekker en dan ineens wel super snel klaar. Alleen de eieren garen dan wel echt door en worden nog iets harder, dat is niet ideaal maar smaakt nog steeds harstikke lekker. Ik heb inmiddels al wat variaties met dit recept in gedachten dus je zult ‘m over een tijdje nog wel in een andere vorm zien langs komen denk ik 😉