Sliptong sandwiches

Sliptong sandwiches (32)

Ingrediënten voor 4 sandwiches:
•    4 sliptongetjes zonder vel van circa 100g
•    1 rode ui
•    300 gr champignons
•    3 takjes dragon
•    5 takjes peterselie
•    1 teen knoflook
•    80 gr ongezouten roomboter
•    60 ml zonnebloemolie
•    50 ml droge witte wijn
•    75 ml room
•    Peper en zout naar smaak
•    30 gr ijskoude ongezouten roomboter

Snipper de rode ui en snijd de champignons, dragon, peterselie en knoflook fijn. Voor dit recept is het lekker als je alles echt klein snijdt.

Dep de sliptongetjes droog met keukenpapier en bestrooi aan beide zijdes met peper en zout. Verhit 50 gram ongezouten roomboter in een koekenpan. Wanneer de boter bruist bak je de sliptongetjes in ongeveer 1 minuut per kant lichtbruin. Haal de sliptongetjes uit de pan.

Neem een andere koekenpan en verhit de zonnebloemolie en 30 gram roomboter. Fruit hierin de ui glazig . Voeg de knoflook, champignons en bladperselie toe en bak totdat het bijna droog is. Breng op smaak met zout en peper. Blus af met 50 ml droge witte wijn, laat het tot de helft indampen en voeg de room toe. Laat weer tot de helft indampen. Zeef de champignons boven een kom of steelpan en druk het vocht door de veef. Bewaar het vocht!

Nu ga je de sliptongetjes fileren. Haal eerst de graadjes aan de zijkant weg met een lepel. Snijd vervolgens de sliptongetjes langs de middengraat in met een lepel en haal met de bolle kant van een lepel de filets van voor naar achter los van de graat. Wanneer je de bovenkant van de filets los hebt van de graad. Ga dan met de lepel over de graat heen. Hierdoor trilt de onderkant al los en kun je de graat er zo vanaf halen. Je hebt nu 8 filets: 4 bovenkanten,die steeds bestaan uit 2 delen en 4 onderkanten, die ook bestaan uit 2 delen.

Sliptong sandwiches (9)

Leg 4 filets met de bakkant naar beneden op een stuk bakpapier op een bakplaat en verdeel het champignonmengsel over de filets. Beleg als een sandwich met de overgebleven filets.

Sliptong sandwiches (10) Sliptong sandwiches (20)
Tot hier kun je het recept voorbereiden. De volgende stappen kun je pas a la minute doen.

Verwarm het uitgelekte champignonvocht in een steelpan, laat tot de helft indampen en voeg de dragon toe.

Verwarm de oven voor op 160 graden. Verwarm de sliptong sandwiches in 4 minuten in de voorverwarmde oven.

Wanneer de dragonsaus goed warm is, haal je deze van het vuur en voeg je er 30 gram ijskoude boter aan toe. Klop de boter door de saus, daarvan wordt je saus dikker.

Leg de sandwiches op een bord en serveer met de dragon saus.

Bron: De kookfabriek Herfstmenu 2011

 

Twee jaar geleden volgde ik samen met Mark een kookworkshop van Ron Blaauw bij de Kookfabriek. Ik kreeg dit van Mark voor mijn verjaardag en het was een top kado 🙂 We hadden een super leuke avond, aten heerlijk en leerden nieuwe dingen. We maakten onder andere deze sliptong sandwiches die heel erg lekker waren. Het was de eerste keer dat ik zelf een vis fileerde en ik vond dat nogal een drempel. Maar met een lepel is het echt super makkelijk, probeer het maar eens! Deze sliptong sandwiches zijn wat meer werk en bevatten ook wat meer ingrediënten dan de meeste recepten op mijn blog maar dan heb je wel een super speciaal voorgerecht op tafel staan. Het fijne is ook dat je dit prima voor kunt bereiden en je dus niet heel lang in de keuken hoeft te staan tijdens het eten maar je wel een spectaculair gerecht presenteert. De meeste tijd zit ‘m in het snijden van de groenten en kruiden en dit kun je zelfs al prima een dag van te voren doen.


Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.