Snel millionaire’s shortbread met zeezout

Snel millionaires shortbread (8)

Ingrediënten voor circa 36 stukjes:
Voor de bodem
•    130g bloem
•    45g donkere basterdsuiker
•    2 theelepels maïzena
•    Een snufje zout
•    120g koude ongezouten roomboter, gesneden in blokjes van 1 bij1 cm
•    1 eetlepel ijskoud water
•    1 eidooier
Voor de chocolade karamel laag
•    180g Tony’s Chocolonely karamel zeezout
•    3 eetlepels ongeklopte slagroom

Begin met het maken van de bodem. Verwarm de oven voor op 175 graden (hetelucht).

Bekleed een vierkante bakvorm van circa 22cm met aluminium folie. Zorg ervoor dat de folie goed in de hoeken zit en over de randen heen hangt zodat je het shortbread straks makkelijk kunt verwijderen. Gebruik eventueel 2 stukken folie. Vet de vorm in met boter.

Zeef de bloem met de suiker, maïzena en het zout en roer even door elkaar. Voeg de boter blokjes toe en kneed totdat je een kruimelig deeg hebt. Voeg tenslotte het water en de eidooier toe en kneed totdat zich een vochtige bal vormt. Leg de deegbal in de bakvorm en duw met je vingers uit totdat een egale deeglaag ontstaat. Doe eventueel wat bloem op je vingers als het deeg te veel plakt. Prik het deeg in met een vork en bak 20 minuten in het midden van de oven totdat het goudbruin is. Zet weg om af te koelen.

Ga verder met het maken van de chocolade karamel laag. Hak de chocolade in stukjes en doe samen met de slagroom in een kom. Smelt de chocolade samen met de slagroom au bain-marie (in een kom boven een pannetje met kokend water, let op dat het water de kom niet raakt) en blijf roeren. Als de chocolade gesmolten is, verdeel je dit over de afgekoelde bodem.

Zet de bakvorm in de koelkast totdat de chocolade volledig is uitgehard, dit duurt minstens 1 uur. Haal het shortbread vervolgens uit de bakvorm met behulp van de overhangende folie. Leg op een snijplank en snijd in kleine blokjes. Bewaar in de koelkast tot gebruik. Let op: de korst kruimelt een beetje, maar dat hoort zo.

 

Voor mijn werk bij Tony’s had ik recepten nodig bij een aantal van onze repen. Voor het recept bij de pure reep besloot ik de chocoladetaart met rood fruit te gebruiken want daar kreeg ik zoveel complimenten over. Voor de karamel zeezout reep bedacht ik dit recept. Ik had net de oorspronkelijke versie van millionaire’s shortbread gemaakt en was daar erg enthousiast over. Omdat de karamel nu meer versmolten is in de chocolade eet je een soort van koekje maar dan met een lekker dikke laag knapperige chocolade erop. De korreltjes zout uit de chocolade zijn een heerlijke verrassing in je mond. Ik nam ze mee naar kantoor en binnen 5 minuten was alles verdwenen, dat zegt genoeg over de smaak dacht ik zo 😉 Echt, als je houdt van Tony’s karamel zeezout (en laten we eerlijk zijn wie vindt die nu niet lekker, het is niet voor niets onze best verkochte reep) moet je dit recept echt een keer maken! Kleine waarschuwing: zorg dat je mede-eters in de buurt hebt want voordat je het weet eet je alles zelf op. Het is namelijk erg lastig om het bij slechts 1 stukje te houden… 😉

PS Voor bij de hazelnoot reep bedacht ik een heerlijke chocolademousse, die vind je binnenkort ook online!


Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.