Ingrediënten voor 1 grote taart (minstens 16 personen):
Voor het biscuit
– 6 eieren
– 192g fijne kristalsuiker
– 135g bloem
– 45g maizena
– 2 eetlepels koek- en speculaaskruiden
Voor de vulling
– 1 pot HAK kersen vlaaivulling
– ½ tot ¾ pot pure chocoladepasta
– 300g chocolade kruidnoten
Laat alle ingrediënten op kamertemperatuur komen en verwarm de oven voor op 170 graden (hetelucht). Bekleed 2 springvormen van circa 20cm doorsnede met bakpapier (je kunt ook het beslag in 2x bakken als je maar 1 vorm hebt, bewaar het dan tussentijds in de koelkast)
Begin met het maken van de biscuit. Mix de eieren met de suiker in circa 10 minuten schuimig en luchtig. Zeef de bloem, kruiden en maizena en voeg dit toe aan het eiermengsel. Spatel dit voorzichtig door elkaar totdat het meel is opgenomen maar let op dat je niet alle lucht uit het mengsel slaat.
Verdeel het beslag over de bakvormen. Bak het biscuit in circa 20 minuten in het midden van de oven gaar: een satéprikker zou er droog uit moeten komen. Laat het biscuit circa 5 minuten in de vormen afkoelen, snijd los en laat vervolgens op een taartrooster volledig afkoelen.
Nu ga je de taart opbouwen. Snijd de biscuits beide horizontaal doormidden zodat je uiteindelijk 4 ronde plakken van ongeveer dezelfde hoogte hebt. Neem de eerste plak en besmeer met een laagje chocoladepasta. Leg nu aan de buitenste rand van het biscuit een ronde met chocolade kruidnoten. Ik gebruikte 1 soort per laag, maar je kunt ook gewoon wit/melk/puur door elkaar gebruiken. De kruidnoten zijn lekker voor de smaak maar vormen ook een soort “dam” voor de kersenvulling. Daarvan smeer je nu 1/3 deel van het blik in het midden.
Beleg met een volgende plak biscuit, die je ook eerst weer insmeert met chocopasta, vervolgens een ring chocolade kruidnoten aan de buitenkant legt en 1/3 deel van de kersenvulling in het midden. Herhaal al deze stappen nogmaals met nog een plak biscuit en beleg tot slot met de laatste plak biscuit.
Besmeer de bovenkant van je taart nu royaal met de choco pasta en beleg volledig met chocolade kruidnoten. Serveer de speculaas kers chocolade taart direct of bewaar luchtdicht afgedekt buiten de koelkast. Je kunt de taart circa 4 dagen bewaren als je ‘m steeds goed luchtdicht verpakt.
Afgelopen weekend mocht Dex afzwemmen voor zijn B diploma en kwam er nog familie op bezoek voor mijn verjaardag. Dat vroeg om taart. Ik was erg enthousiast over mijn speculaas boterkoek met chocolade kruidnoten van onlangs maar had ook zin in een soort monchou taart. Zo bedacht ik deze speculaas kers chocolade taart. Hij is snel klaar voor een stapeltaart omdat je voor de vulling alleen kant en klare producten gebruikt. Binnen 2 uur na het beginnen was de keuken weer volledig opgeruimd en schoon, en daar zat ook de baktijd en afkoeltijd bij waarin je niets hoeft te doen. En de smaak was heerlijk. Speculaas, kers en chocolade is een hele lekkere combinatie en de verschillende structuren maken ‘m extra lekker. Snijd kleine puntjes want het is een hoge taart en dus zit je na een klein puntje al snel vol.