Onlangs gingen Mark en ik eten bij Speijkervet. Dit restaurant stond al lang op ons lijstje. Het is van dezelfde eigenaren als een van onze favorieten in de Pijp, Pekelhaaring, en we hadden er alleen maar goede dingen over gehoord en gelezen. Vol verwachting togen wij daarom naar Amsterdam West. Speijkervet staat er om bekend dat zij alle delen van dieren verwerken in hun gerechten. Wij waren dus voorbereid op een avond eten met bijzondere gerechten, helemaal goed want het liefst eten wij in een restaurant iets onbekends.
Het restaurant is leuk ingericht, een beetje industrieel maar wel sfeervol, en lekker licht vanwege de vele ramen. De kaart stond vol met lekkere dingen dus dat was moeilijk kiezen. Gelukkig was er ook het 5 gangen menu van de chef waarbij je verrast wordt met diverse gerechten. Bij het bestellen vroeg ik of het mogelijk was om als dessert de witte chocolade cheesecake met frambozencoulis te krijgen want deze staat ook bij Pekelhaaring op de kaart en is echt goddelijk. Bij een menu van de chef mag je eigenlijk geen voorkeuren doorgeven bleek toen, maar het zou doorgegeven worden aan de chefkok. Daarover later meer…
Wij begonnen ons menu met rundertong en een rillette van varkenswang geserveerd met een heerlijke salsa. Het was super lekker en wij vonden het erg leuk om meteen twee soorten vlees geserveerd te krijgen die we nooit eerder gehad hadden.
De derde gang was onze favoriet: gevulde kalfsmerg met langoustine. Het zag er fantastisch uit en was echt heerlijk. Langoustines vinden wij eigenlijk altijd erg lekker en deze bereiding was helemaal top.
Toen kwam het dessert. Dit was meloen sorbet met komkommer en een crumble van earl grey. Je snapt natuurlijk wel dat ik een beetje teleurgesteld was dat het geen witte chocolade cheesecake met frambozencoulis was. Na het eerste hapje was die teleurstelling al weer redelijk voorbij want ook dit dessert was verrukkelijk en de combinatie van de meloen en komkommer was heerlijk fris. Bij het tweede hapje werd ik helemaal gelukkig want de ober stond onverwachts alweer aan ons tafeltje, ditmaal met een stukje van de cheesecake verdeeld over twee bordjes, speciaal omdat ik ‘m zo lekker vind. Bij het afrekenen bleek deze niet eens op de rekening te staan. Wat een topservice!