Ingrediënten voor 8 personen:
Voor de stoofpeertjes
• 12 stoofpeertjes
• 1,2 liter rode wijn
• 2 eetlepels suiker
• 4 kaneelstokjes
• 10 kruidnagels
Voor de kaneelmousse
• 200ml melk
• 2 kaneelstokjes
• 300ml slagroom
• 4 gelatineblaadjes
• 100g suiker
• 3 eetlepels kaneelpoeder (evt. meer naar smaak)
Voor de hazelnootpraline
• 75g blanke hazelnoten
• 65g fijne kristalsuiker
• 60g melkchocolade
Begin met het maken van de kaneelmousse. Verwarm de melk met daarin 2 kaneelstokjes op heel laag vuur en laat gedurende een half uur trekken. De melk mag niet koken. Er kan een vel op de melk komen maar dat kun je er later afhalen en is niet erg.
Klop ondertussen de slagroom half stijf met de suiker. Week de gelatineblaadjes in water.
Haal de kaneelmelk van het vuur, knijp de gelatineblaadjes uit en voeg toe aan de kaneelmelk. Roer goed door met een garde totdat alle gelatine is opgelost. Laat even 5 minuten staan en roer nogmaals goed door met de garde.
Voeg de kaneelmelk nu samen met het kaneelpoeder toe aan het slagroommengsel en meng goed.
Laat de kaneelmousse minstens 2 uur opstijven in de koelkast. Voor een extra mooi eindresultaat doe je dit bijvoorbeeld in een bolletjes vorm zodat je de mousse straks mooi kunt lossen voor op ieder bordje.
Ga verder met de stoofpeertjes. Schil de stoofpeertjes. Halveer de peren en verwijder het klokhuis. Doe de peertjes samen met de wijn en de kruiden in een pan en laat circa 2 uur op laag vuur stoven zonder deksel erop. Bewaar de peertjes tot gebruik in het vocht. Dan blijven ze beter van kleur.
Terwijl de peertjes stoven ga je verder met het maken van de hazelnootpraline. Verwarm de oven voor op 170 graden (hetelucht). Leg de hazelnoten op een bakplaat en zet deze in de voorverwarmde oven. Laat de nootjes circa 12 minuten roosteren. Hussel ze na 6 minuten even om.
Smelt ondertussen de melkchocolade au bain marie en zet even weg. Wanneer de hazelnoten uit de oven komen, karamelliseer je de suiker in een steelpan. Let op dat deze niet te ver door brandt want dan krijg je straks hele bittere praline. Voeg de geroosterde hazelnoten hier aan toe. Roer door en stort terug uit op een met bakpapier beklede bakplaat. Duw met een spatel of lepel een beetje plat en laat uitharden. Als het mengsel is afgekoeld is het hard geworden. Breek het dan in stukken en maal in een blender of keukenmachine tot praline. Voeg de gesmolten chocolade hier aan toe en laat het geheel opstijven in een spuitzak. Je kunt dit beter niet in de koelkast leggen (of er ruim op tijd weer uit halen) want dan wordt het te hard.
Tenslotte ga je de borden opmaken. Leg op ieder bordje 3 halve stoofpeertjes. Verdeel de kaneelmousse hier over en spuit er toefjes hazelnootpraline bij. Eet smakelijk!
Bron voor de hazelnootpraline: Heel Holland Bakt
Ieder jaar kijk ik trouw alle afleveringen van Heel Holland Bakt. Dus toen er dit jaar ook een gratis app met recepten was heb ik die uiteraard gedownload. Meteen viel mijn oog op de chocoladetaart van Hans aangezien hier hazelnootpraline in zit. Ik ben dol op hazelnootpraline en vond het hoog tijd deze eens zelf te maken. Ik bedacht er dit dessert van stoofpeer met kaneelmousse en hazelnootpraline mee. Een heerlijke combinatie van smaken en een feestje om te zien op je bord! Zo feestelijk, dat ik het een zeer geschikt recept voor Kerst vind dus je gaat ‘m zeker terug vinden in mijn Kerstmenu’s van dit jaar. Het lijkt nu nog wat vroeg voor kerst maar het is altijd lekker om een recept vooraf alvast even te oefenen toch 😉
2 reacties
Je zult voor 8 personen wel 12 stoofperen nodig hebben ipv 9 die in het recept staan. Anders krijg je er geen 3 op een bordje 😉 Het ziet er heerlijk uit. Leuk idee!
Auteur
Ow wat stom, je hebt helemaal gelijk! Ik ga het meteen aanpassen.
Dank dat je het even laat weten en leuk om te horen dat je enthousiast bent over het recept!
Groetjes, Sanne