Ingrediënten voor 1 taart van circa 10 stukken:
– 1 rol oreo koekjes
– 50g margarine of roomboter
– 100g suiker
– 250ml slagroom
– 500g stracciatella kwark
– 5 blaadjes gelatine
– 120g pure chocolade voor in de taart
– 50g pure chocolade voor de decoratie
Begin met het maken van de bodem. Neem een springvorm (doorsnede circa 28 centimeter) en bekleed deze met bakpapier. Verkruimel de oreo koekjes met een deegroller of vijzel. Smelt de boter en meng met de verkruimelde koekjes. Smeer dit nu uit over de bodem van de springvorm en druk goed aan met de bolle kant van een lepel. Zet even weg in de koelkast om alvast op te stijven terwijl jij de vulling maakt.
Ga verder met het maken van de vulling. Leg de gelatine in koud water om te weken. Mix de slagroom met de suiker stijf. Schep 2 eetlepels van de stracciatella kwark in een kleine steelpan, de rest mix je door het slagroom mengsel heen. Verhit de kwark in het pannetje. Blijf hierbij staan en roer steeds goed door. Haal de pan direct van het vuur als de kwark echt heet begint te worden (er ontstaan kleine bubbeltjes). Knijp de gelatineblaadjes uit en roer goed door de verhitte kwark totdat de gelatine volledig is opgelost. Laat iets afkoelen en mix dan door de rest van de vulling heen. Giet het stracciatella kwark mengsel op de bodem en laat minstens 2 uur in de koelkast opstijven.
Als de taart is opgesteven is het tijd om je stracciatella kwarktaart te decoreren. Los de taart voorzichtig uit de springvorm en zet op een taartplateau of mooi bord. Knip een stuk acetaatfolie of bakpapier op maat: ga voor dezelfde hoogte (of net iets hoger) als die van de taart en zorg ervoor dat het folie of papier qua lengte precies 1 keer rond de taart past. Zet de taart nu terug in de koelkast, die moet goed koud zijn. Leg het papier of de folie op je aanrechtblad (als je niet van rotzooi houdt, is het handig om hier een extra stuk bakpapier onder te leggen.
Hak de chocolade voor de decoratie in grove stukken en doe in een plastic spuitzak die je in een magnetron bestendigbakje legt (in heet water kun je dit eventueel ook doen; let dan wel op dat er geen water in je spuitzak loopt). Smelt de chocolade in de magnetron. Het beste zet je deze op 1 minuut en kijk je dan of alles goed gesmolten is. Zo niet, dan herhaal je dit nog eens 30 seconden.
Knip het puntje van de spuitzak en maak grote krullen of lussen van links naar rechts met de chocolade over het op maat geknipte bakpapier of acetaatfolie. Herhaal dit van rechts naar links. De overgebleven chocolade in de spuitzak kun je nog uitspuiten in een bakje en later hergebruiken.
Laat de chocolade opstijven totdat ie nog niet helemaal uitgehard is maar ook niet meer uitloopt als je de acetaatfolie of het bakpapier oppakt. Het ligt er een beetje aan hoe dik je de chocolade hebt opgespoten en hoe warm het in je huis is maar dit duurt circa 10-20 minuten. Check de eerste keer gewoon om de paar minuutjes. Haal je taart uit de koelkast en druk de chocolade decoratie er voorzichtig tegen aan. Zet nog 30 minuten in de koelkast om de chocolade decoratie volledig te laten opstijven en verwijder dan heel voorzichtig de folie of het bakpapier. Voor extra decoratie kun je eventueel wat krullen schrapen van de overgebleven chocolade of een leuke caketopper gebruiken.
Bewaar je stracciatella kwarktaart in de koelkast totdat je ‘m serveert.
Voor extra ondersteuning: ik keek deze video voordat ik de decoratie ging maken. Als je zoekt op “chocolate cake wrap” vind je allerlei vergelijkbare video’s op YouTube met goede tips.
Het was een warme zomer en we gingen ook nog eens op vakantie naar Italië, je zult dus begrijpen dat wij deze zomer behoorlijk wat ijsjes gegeten hebben. Toen ik Mark half augustus vroeg wat voor verjaardagstaart hij wilde, hoefde hij daar dan ook niet lang over na te denken. Hij liet zich inspireren door zijn favoriete ijsjes smaak en vroeg om een stracciatella taart. Al snel bedacht ik vervolgens dit recept voor een stracciatella kwarktaart, wat niet alleen bij Mark maar ook bij de rest van de verjaardagsvisite goed in de smaak viel.
De chocolade decoratie zorgt er voor dat je van een gewone taart een spektakelstuk maakt. Het klinkt misschien lastig maar ik heb dit nu een keer of 3 voor taarten gedaan en eigenlijk is het nog nooit mislukt. Al klieder je een beetje met chocolade, het ziet er al snel spectaculair uit op je taart. Ik zou je aanraden om even 1 of 2 filmpjes te kijken zodat je de techniek begrijpt en het dan gewoon te proberen. Maar als je het niet ziet zitten, dan laat je de decoratie gewoon weg, want ook zonder chocolade rand is deze stracciatella kwarktaart hartstikke lekker.