Ingrediënten 1 taart
• 300g bloem
• 15g bakpoeder
• 3 eieren
• 100g roomboter op kamertemperatuur
• Het sap en de rasp van 3 citroenen
• 250 milliliter halfvolle melk
• 220g witte basterdsuiker
• Evt. poedersuiker ter garnering
Verwarm de oven voor op 160 graden (boven- en onderwarmte). Bekleed een springvorm (doorsnede circa 28cm) met bakpapier en vet in met boter.
Zeef de bloem met het bakpoeder en splits de eieren. Zet de eiwitten even weg tot gebruik. Meng de eidooiers met de bloem en het bakpoeder en voeg ook de roomboter hieraan toe. Mix totdat het gemengd is.
Rasp de schil van de citroenen met een fijne rasp en voeg dit toe aan het bloemmengsel. Halveer vervolgens de citroenen. Leg 1 citroenhelft ingepakt in folie weg in de koelkast. De rest van het sap knijp je uit boven een kommetje. Ik vind het altijd handig om dit boven een apart kommetje te doen zodat je eventuele pitjes er makkelijk uit kunt vissen. Voeg het citroensap samen met de melk toe aan het deeg. Houd 20 gram suiker apart en voeg de rest toe aan het deeg. Mix nu het deeg op een lage stand tot een egaal beslag.
Klop in een vetvrije kom de eiwitten stijf totdat je een mooi stevig schuim hebt. Spatel de eiwitten voorzichtig door het deeg. Verdeel het deeg over de springvorm en bak de taart in circa 30 minuten in het midden van de oven gaar. Controleer met een satéprikker of de taart goed is: wanneer de prikker er schoon uitkomt is dat het geval.
Laat de taart zo’n 5 minuten afkoelen. Schenk ondertussen het sap van de achtergehouden citroen in een pannetje en voeg de resterende suiker toe. Verwarm op laag vuur en blijf roeren totdat de suiker volledig is opgelost.
Prik met een satéprikker gaatjes in de taart en schenk de citroensiroop erover heen. Wanneer de taart is afgekoeld verwijder je de vorm en bestrooi je de taart eventueel nog met poedersuiker.
Bron: 1foodblog
Ik ben gek op citroen! Vooral nu het weer volop lente is kan ik er geen genoeg van krijgen. Voor mij past de smaak van citroen namelijk echt perfect bij de lente. Een tijdje geleden bestelde ik in een Italiaanse restaurant dan ook de torta al limone als dessert. Jammie jammie, dat was smullen! Dus, je raadt het al, de naam werd opgeslagen: dit moest ik een keer zelf proberen te maken. Afgelopen week had ik daar eindelijk de tijd én de gelegenheid voor, ik had namelijk een high tea met mijn nichtjes. Na wat googlen waarbij ik zelfs nog even serieus overwoog het recept van een Italiaans kookprogramma te gaan vertalen (uit het Italiaans!) kwam ik dit recept van Annelies tegen. Zij was hierover zo enthousiast en daarmee was ik overtuigd: dit moest ‘m worden! Annelies, bedankt voor dit heerlijke recept want ook ik vind dit echt een topper!
Wanneer jullie dit lezen zit ik overigens al (bijna) in het vliegtuig naar Japan, waar wij gaan rondreizen. Als het goed is gaan we daar ook nog een kookcursus doen dus ik hoop over een paar weken weer vol inspiratie terug te komen. Eind mei ben ik weer terug, dus dan komen er weer nieuwe recepten online. Geniet van het voorjaar!
5 reacties
Naar het reactie formulier
Hoi Sanne, heerlijk he, torta al limone 🙂 Leuk dat je mijn recept gemaakt hebt! Je taart ziet er goed uit… doet me eraan denken, ik zet ‘m ook weer eens op mijn lijstje voor binnenkort! Groetjes Annelies
Auteur
Dank je wel! Ja hij was echt top en komt hier zeker vaker of tafel! Nogmaals bedankt voor het recept!
Groetjes, Sanne
Hey San,
Het is zo stil op je blog 🙂 ik mis je recepten!
Heb je al Katsudon & Tempura gehad??? Benieuwd wat voor kook-ideeen je in Japan op doet!
Gr, Jeem
Auteur
No worries, ik heb al 2 recepten uitgewerkt voor na de vakantie dus over anderhalve week zou het gemis over moeten zijn 😉
En inderdaad al een pagina vol ideeën voor komende recepten. Niet allemaal Japans overigens.
Hebben wel al vele Japanse gerechten geprobeerd, de katsudon nog niet maar wij zijn gegaan voor de tonkatsu; zelfde principe maar anders klaargemaakt 🙂
Ja inderdaad, ik zag de gelijkenis ook al 🙂 Wat denk je, zal de toevoeging van een beetje vanille & maanzaad bij deze cake werken? Combi van dit recept & mijn lemon poppyseed muffins, kan haast niet missen toch?