Vegan appel speculaas taart

Ingrediënten voor 1 taart van circa 10 stukken
Voor het deeg
– 125g margarine
– 16g bakpoeder
– 5g koek en speculaaskruiden
– 250g bloem
– 115g witte basterdsuiker
– 3 eetlepels maple syrup
Voor de vulling
– 5 grote goudreinetten (of jonagold appels buiten het goudreinetten seizoen)
– 2 eetlepels suiker
– 1 eetlepel koek en speculaaskruiden
Voor de topping
– 50g havermout
– 100g bloem
– 85g margarine
– 1 eetlepel koek en speculaaskruiden
– 45g witte basterdsuiker

Begin met het maken van het deeg. Doe alle ingrediënten in een grote beslagkom en kneed met de hand tot een bol deeg. Let op: het deeg is vrij kruimelig, dat komt omdat je geen eieren gebruikt. Maak je geen zorgen, dat komt straks helemaal goed tijdens het bakken. Wanneer je het deeg tot een bol hebt gekneed, wikkel je het in huishoudfolie en leg je het vervolgens zo’n 15 minuten te rusten in de koelkast.

Terwijl je deeg koelt, ga je verder met het maken van de vulling. Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd in blokjes. Schep om met de suiker en kruiden en zet even weg tot gebruik.

Vervolgens ga je door met de topping. Doe alle ingrediënten in een kom en kneed snel met je vingers tot een kruimelig deeg. Dit gaat het beste door eerst echt te kneden maar daarna het deeg meer door je vingers te wrijven om kruimels te creëren.

Nu ga je de taart opbouwen. Verwarm de oven voor op 175 graden hetelucht. Bekleed een springvorm (doorsnede circa 28 centimeter) met bakpapier en vet in met margaine. Neem het deeg uit de koelkast en rol op een met bloem bestoven aanrecht uit tot een grote lap. Snijd een ronde lap uit het deeg die iets groter is dan de springvorm. Bekleed de bodem en randen van de springvorm met het deeg.

Bij mij brak het deeg steeds in kleine stukjes, zoals gezegd, het is kruimeliger dan regulier appeltaart deeg. Dat geeft niets, je kunt het ook in kleinere uitgerolde stukken in de vorm duwen. Zorg dat de randjes op elkaar aansluiten en dan zie je er na het bakken niets meer van. Vul met de appelvulling en maak af met de crumble topping.

Bak de vegan appel speculaas taart in circa 45 minuten goudbruin en gaar in het midden van de oven. Laat de taart vervolgens in de oven helemaal afkoelen (ik laat ‘m altijd een nachtje staan). Haal uit de vorm als de taart volledig is afgekoeld.

Zoals ik eerder al schreef, gingen wij half september appels en peren plukken. Inmiddels is dit een jaarlijks terugkerend ritueel binnen ons gezin en bakken we er daarna ook altijd iets lekkers mee. Dat werd deze vegan appel speculaas taart. Ik wilde graag een keer proberen om m’n standaard appeltaart vegan te maken maar besloot in plaats van het reguliere deeg voor een crumble topping te gaan. Iedereen die ‘m geproefd heeft, was erg enthousiast. Het maken is ietsje tijdrovender omdat het deeg dus wat kruimelig is, maar het resultaat is minstens zo lekker als van reguliere appeltaart dus een ideaal recept voor als je probeert minder dierlijke producten te eten of wanneer je een lactose of ei allergie hebt.


Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.