Ingrediënten voor circa 8 – 12 koeken:
Voor het deeg
• 150g zelfrijzend bakmeel
• 120g donkere basterd suiker
• 75g havermout
• 120g margarine
• Snufje zout
Voor de vulling
• 1 blik kersen vlaaivulling
Meng eerst het zelfrijzend bakmeel met de basterd suiker, havermout en een snufje zout in een grote kom. Smelt de margarine in een pannetje en voeg dit al roerend toe aan het meelmengsel totdat een kruimelig deeg ontstaat.
Verwarm vervolgens de oven voorop 175 graden (hetelucht). Bekleed een brownievorm met bakpapier of beleg de bakplaat van je oven met bakpapier. Verdeel 2/3 van het deeg over de bodem en druk stevig aan met een lepel.
Verdeel de kersen vlaaivulling over de koek bodem. Verkruimel tot slot het resterend deeg hier over en druk licht aan.
Bak de vegan kersen kruimel koek in circa 30 minuten in het midden van de oven gaar. Laat ongeveer een half uur afkoelen in de vorm. Haal er dan met het bakpapier uit en leg nog minstens een uur in de koelkast voordat je de koeken snijdt.
Dit is echt een van mijn favoriete bak recepten. Het begon ooit met een appel versie, toen maakte ik een peren variant en tegenwoordig kies ik vaak voor deze vegan kersen kruimel koek versie. Het deeg maak je makkelijk en snel en je kunt heel eenvoudig spelen met de hoeveelheden van dit recept. Veel mensen? Maak een hele bakplaat vol! Minder mensen? Gebruik een brownie vorm of springvorm (puntjes snijden kan ook makkelijk).
Mijn broer is al een aantal jaar veganist en ik vind dit nog steeds mijn beste veganistische bakrecept. Omdat er sowieso geen ei in het recept zit hoef je alleen maar margarine in plaats van roomboter te gebruiken om te zorgen dat het vegan is. Als ik dus iets lekkers maak en mijn broer komt ook op visite staat deze vegan kersen kruimel koek eigenlijk bijna altijd op tafel (en zo niet, dan de appel of peren versie). Zo was het ook op mijn verjaardag in november, dus hoog tijd om het recept van dit succesnummer met jullie te delen!