Ingrediënten voor circa 30 stukjes:
Voor de bodem
• 130g bloem
• 45g donkere basterdsuiker
• 2 theelepels maïzena
• Een snufje zout
• 120g koude margarine, gesneden in kleine blokjes
• 3 eetlepels ijskoud water
Voor de karamel laag
• 1 blikje gecondenseerde kokosmelk
• 90g donkere basterd suiker
• 50g ongezouten margarine
• 2 eetlepels maple syrup
• 1 vanille stokje
• Flinke snuf zout
Voor de chocolade laag
• 170g pure chocolade
Begin met het maken van de bodem. Verwarm de oven voor op 175 graden (hetelucht) en bekleed een vierkante bakvorm van circa 22cm met bakpapier. Zorg ervoor dat dit goed in de hoeken zit en over de randen heen hangt, zodat je het vegan millionaire’s shortbread straks makkelijk kunt verwijderen. Gebruik eventueel 2 stukken.
Zeef nu de bloem met de suiker, maïzena en het zout en roer even door elkaar. Voeg vervolgens de margarine blokjes toe en kneed totdat je een kruimelig deeg hebt. Voeg tenslotte het water toe en kneed totdat zich een vochtige bal vormt. Leg de deegbal in de bakvorm en duw met je vingers uit totdat een egale deeglaag ontstaat. Doe eventueel wat bloem op je vingers als het deeg te veel plakt. Prik het deeg in met een vork en bak 20 minuten in het midden van de oven totdat het goudbruin is. Zet weg om af te koelen.
Ga verder met de karamel laag. Snijd het vanille stokje doormidden en schraap het merg eruit. Doe de gecondenseerde kokosmelk vervolgens samen met de bruine suiker, margarine, maple syrup, vanille en het zout in een sauspan. Zet op middelhoog vuur en blijf roeren totdat de suiker oplost, de margarine smelt en het mengsel gaat koken. Laat het mengsel nu circa 6 minuten zachtjes koken en blijf roeren. Schenk de karamel over de korst en laat het circa 15 minuten afkoelen (of totdat de karamel zich vormt).
Tenslotte maak je de chocolade laag. Hak de chocolade in stukjes en doe in een kom. Smelt de chocolade dan in de magnetron (steeds 1 minuut aanzetten, even doorroeren en kijken) totdat deze ongeveer 2/3 gesmolten is. Blijf vervolgens roeren totdat de chocolade volledig gesmolten is en verdeel dit over het afgekoelde karamel mengsel.
Zet de bakvorm tenslotte in de koelkast totdat de chocolade volledig is uitgehard, dit duurt minstens 1 uur, maar je kunt het ook gerust een nacht laten staan. Haal het vegan millionaire’s shortbread vervolgens uit de bakvorm met behulp van het bakpapier. Leg op een snijplank en snijd in kleine blokjes. Bewaar in de koelkast tot gebruik. Let op: de korst kruimelt een beetje en de karamel plakt flink, maar dat hoort zo.
Mijn broer is vegan en is afgelopen zomer terug verhuisd naar Nederland. Als welkomstkadootje maakte ik deze vegan millionaire’s shortbread voor hem, maar uiteraard probeerde ik zelf eerst een stukje voordat ik de rest weggaf 😉 Net zoals de reguliere variant is ook deze vegan millionaire’s shortbread verrukkelijk: ik bedoel chocolade, karamel en koek, what’s not to like?! Het is wat lastig eten, dus een bordje erbij voor de kruimels kan geen kwaad, maar dat is dan ook het enige minpuntje wat er valt op te merken bij dit recept.