Ingrediënten voor 5 personen:
⁃ 320g vegan kipstuckjes (ik gebruik Vegetarische slager)
⁃ 4 eetlepels gerookte barbecue saus
⁃ 1kg zoete aardappel
⁃ 2 rode uien
⁃ 3 winterpenen
⁃ 2 rode paprika’s
⁃ 1 middelgrote broccoli
⁃ 250g kastanje champignons
⁃ 1 prei
⁃ 1 teen knoflook
⁃ olijfolie
Meng de barbecue saus met de kipstuckjes en zet weg in de koelkast om te marineren. Verwarm de oven voor op 200g (hetelucht) en bekleed 2 bakplaten met bakpier.
Schil de zoete aardappelen en snijd in een soort frietjes vorm. Kook de aardappels 5 minuten en giet af.
Ondertussen schil je de knoflook en halveer in de lengte. Doe op elke bakplaat op het bakpapier een drupje olijfolie en smeer het bakpapier in met knoflook door de knoflook door de olie te halen en de olie met behulp van de teen knoflook over het bakpapier te verspreiden.
Ga verder met het schillen van de rode uien en en snijd deze in grove stukken. Schil de winterpenen en snijd in stukken. Halveer de rode paprika’s, verwijder de zaadlijsten en snijd in grove stukken. Snijd de broccoli in roosjes. Maak de champignons schoon en verwijder het onderste puntje van elke champignon. Maak de prei schoon en snijd in grove stukken.
Tenslotte verdeel je de zoete aardappelen samen met de schoongemaakte en gesneden groentes over de bakplaten. Verdeel de kip hier over heen en meng met de rest van de ingrediënten zodat de barbecue saus wat meer verspreid. Besprenkel nog licht met olijfolie.
Bak de vegan smoked bbq traybake 25 minuten in de voorverwarmde oven.
Zo net na de kerstdagen en met oud&nieuw nog in het verschiet vind ik het altijd lekker om even gezond te eten. Veel groente en niet te zware maaltijden, weer even wat meer balans na een paar dagen uitgebreid tafelen. Bij ons staan deze week bijvoorbeeld de Arabische pompoen, de Italiaanse biefstuk salade, de Mexicaanse quinoa salade en de Indiase zoete aardappel curry op het menu. Maar deze vegan smoked bbq traybake is ook heerlijk om weer even back to normal te gaan en te zorgen dat je veel groentes binnen krijgt.
Op maandag passen mijn ouders altijd op de kinderen. Mijn moeder kookt dan ook voor ons, heel luxe! Een tijd geleden introduceerde ze een traybake, die bij ons erg in de smaak viel. Dus toen mijn broer, die veganist is, laatst mee kwam op de maandag, zetten mijn moeder en ik deze vegan smoken bbq traybake op tafel. De bakplaten gingen helemaal leeg en iedereen vond ‘m heerlijk. Je kunt ‘m eventueel al helemaal voorbereiden (alles snijden en schoonmaken, de zoete aardappel alvast koken en afgieten, etc. en in de koelkast bewaren totdat je gaat bakken) als je dat fijn vindt. Als je het niet veganistisch wil houden is feta nog een lekkere toevoeging (pas toevoegen bij het serveren) of kun je echte kip gebruiken maar persoonlijk mis ik het vlees of de kaas totaal niet in dit recept.
1 ping
[…] met smoked barbecue saus en/of “pulled” vlees/vis/groente. Zo deelde ik al de recepten voor de vegan smoked bbq traybake, de pulled zalm salade en de pulled paddo’s en pompoen plaattaart. In diezelfde periode bedacht […]