Afgelopen meivakantie maakten wij met de kinderen een rondreis door West Denemarken. We bezochten Jutland en Funen en hadden een heerlijke vakantie. Denemarken bleek een echte aanrader als vakantieland, dus het leek me leuk om een blog over onze reis te schrijven. We vertrokken op zondag (Koningsdag mocht niet gemist worden 😉) en reden in slechts 6,5u inclusief stop en zonder enige vertraging naar onze eerste bestemming.
De Denen zijn een super vriendelijk volk en werkelijk iedereen spreekt Engels. De wegen zijn lekker rustig en het eten is heerlijk. Er zijn volop speelmogelijkheden voor kinderen en zo’n beetje elk restaurant heeft een kindermenu. Overnachtingen zijn in de meivakantie zeer goed betaalbaar maar eten en activiteiten vonden wij behoorlijk prijzig. Goed weer is uiteraard geen zekerheid bij deze vakantiebestemming, maar als je op slecht weer rekent, valt het altijd mee 😉 Zo hadden wij de zonnebrand en zomerkleren regelmatig nodig.
In de meivakantie hebben de Denen zelf, en ook de Duitsers, geen vakantie en dus is het overal heerlijk rustig. Je komt eigenlijk vooral Nederlanders tegen, vooral in zuid- en midden Jutland, en met kinderen is dat fijn, want vriendjes maken gaat daardoor super snel.
Zuid-Jutland
Slapen:
Wij sliepen hier bij Skaerbaek Centret. Een prima vakantiepark met veel speeltuintjes, fijne huisjes, een kleine binnenspeeltuin (al is er een grote in aanbouw) en een leuk, overzichtelijk en rustig binnenzwembad. Zeer gemoedelijk en overzichtelijk park waar je kids lekker kunnen struinen alsof ze op de camping staan.
Doen & eten:
In de omgeving van Skaerbaek Centret bezochten we het Ribe VikingeCentrum. Dit is een soort openluchtmuseum waarin je door Ribe in de tijd van de Vikingen loopt. Wij vonden het best prijzig maar hadden er veel plezier. Als je gaat is het aan te raden om ieder geval voor de kinderen een extra activiteiten kaartje te kopen zodat ze mee kunnen doen met munt slaan, pijl&boog schieten en hout kloven. In de laatste week van april / eerste week mei is er altijd een markt waarbij mensen hun zelfgemaakte spullen verkopen verkleed als Vikingen. Daardoor is er dan extra veel te zien en doen in dit museum.
Op een paar auto minuten afstand vind je Ribe, het oudste stadje van Denemarken. Het oude centrum is prachtig en zit vol lekkere eetgelegenheden. Bakker Pompei heeft heerlijk brood en wij lunchten in de binnentuin in de zon (goed beschut dus heerlijk warm) bij Postgaarden. Daar namen we een tapas plank voor de kinderen en probeerden zelf het beroemde Deense smørrebrød, de variant met haring was favoriet. Tot slot wilden we de Deense lekkernij flødeboller (een soort choco zoen) graag proberen en dat deden we bij Temper Chokolade. Super lekker en ware kunstwerken om te zien. Aanrader dus!
Ook bezochten we vanuit ons eerste vakantie adres het Deense Waddeneiland Rømø, een prachtig natuurgebied. De rit er naartoe over de lange dam door de Waddenzee is al prachtig. Vervolgens reden we naar het Lakolk strand. Een prachtig breed en rustig strand waar je met de auto op mag rijden. Een hele belevenis. Volgende stop was Spidsbjerg, waar je een prachtige wandeling kunt maken. De kinderen hadden soms wat extra motivatie nodig, maar vonden de wandeling over de duinen omringd door prachtige natuur uiteindelijk ook erg mooi.
Op de terugweg bezochten we Marsk tower. Een stalen toren die je kunt beklimmen voor een mooi uitzicht. Erbij bevindt zich een meer dan prima restaurant (zie foto hierboven) en een leuke speeltuin. Maar wij vonden het bezoek aan de toren wel best prijzig. Je kunt ‘m ook prima overslaan.
Onderweg naar onze volgende bestemming maakten we nog een omweg via Esbjerg. We reden door de haven (kinderen onder de indruk!), bezochten de bekende 4 enorme witte mannen die uitkijken over zee en deden nog een rondje door de stad. Leuk als je tijd hebt, maar dit kun je ook prima weglaten uit je reisplan.
Billund
Slapen:
In Billund sliepen wij bij Lalandia. Een groot bungalowpark tegenover Legoland. Mark & ik vonden het een accomodatie met plussen en minnen. Het zwembad is geweldig en de ultieme droom van elk kind. Heel veel verschillende glijbanen en baden; de tijd vliegt hier voorbij. Ook is er een leuke binnenspeeltuin (gratis) en zijn er tal van andere activiteiten, maar daar moet je voor bij betalen. Er zijn allerlei eet opties in het hoofdgebouw, waar wij heerlijke en betaalbare pizza / pokebowl gegeten hebben. De huisjes zijn ruim, mooi en schoon met goede faciliteiten. Zo hadden wij een grote en goed uitgeruste keuken en een wasmachine & droger in ons huisje. Ook stond er bij binnenkomst een Lego pakket voor de kinderen klaar. Maar wij vonden dit park ook wel erg massaal en groot. Dit is niet een plek waar je kinderen zelf even naar de binnenspeeltuin kunnen (of je moet helemaal vooraan het park zitten, dan kunnen ze niet verdwalen). En ook aan prikkels en drukte geen gebrek 😉
Doen & eten:
Als je Billund bezoekt, mag een bezoek aan Legoland uiteraard niet ontbreken. Wat een heerlijk park is dat! Probeer een bezoek op een weekend of feestdag te vermijden zodat het rustiger is. Verder is het slim om ruim voor openingstijd alvast in de rij bij het hek te gaan staan en direct door te lopen naar achteren in het park. Daar bevinden zich een aantal populaire achtbanen die je dan in korte tijd kan doen, terwijl daar later op dag enorme rijen voor staan. Wij hadden op die manier in minder dan 45min al 3 grote attracties gedaan.
Ook gingen we een middag naar LegoHouse, een spelend leren ervaring / museum. Je ziet de mooiste bouwwerken van Lego maar kunt ook zelf van alles bouwen. Er zijn heel veel interactieve spellen om te doen. LegoHouse is niet goedkoop, maar als je een middagkaartje koopt (entree vanaf 15u), dan is het goedkoper en heb je nog steeds voldoende tijd om alles te doen. En het is echt geweldig en enorm de moeite waard. Mark en ik vonden het leuker dan Legoland en de kinderen vonden het even leuk. Ook leuk, en helemaal gratis, is het gebouw opklimmen en daar van alles ontdekken op de verschillende verdiepingen. Het bijbehorende restaurant MiniChef is een hele beleving dus zou ik zeker aanraden. Reserveren is wel een must. Je kunt overigens ook alleen het restaurant bezoeken.
Tot slot bezochten we vanuit Billund de grafheuvels van Jelling. Een bijzondere plek in een prachtige omgeving. Rondom Jelling reden we over de prachtigste wegen. Een aanrader ook voor fietsliefhebbers of wandelaars / hardlopers.
Noord-Jutland
Slapen:
In Noord-Jutland sliepen wij bij Skallerup seaside resort. Dit vonden wij een aanrader, al was het bij ons lekker rustig in het park en vind ik het lastig in te schatten hoe dit bijvoorbeeld in de zomer is.
Maar het park ligt in de duinen aan zee, alle huisjes hebben veel privacy en er zijn diverse kleine speeltuintjes tussen de huisjes. Verder heeft Skallerup heel veel centrale faciliteiten zoals een prachtig zwembad met leuke dingen voor de kinderen én een relaxte sauna die uitkijkt op zee, een mooie speeltuin, allerlei gratis sportvoorzieningen en een leuke binnenspeeltuin. Het restaurant is ook erg lekker! Café hebben wij niet geprobeerd.
Doen & eten:
Ik heb lang getwijfeld of we Noord-Jutland zouden doen in deze trip en welk stuk dan, omdat het best een stukje rijden is. Maar we waren erg blij dat we het wel hadden opgenomen in onze route. Hier zie je weer een hele andere kant van Denemarken en de natuur is er prachtig.
Onderweg van Billund naar Skallerup maakten wij een stop in het merengebied waar we een leuke en mooie wandeling maakten bij Sindbjerg & Stoubjerg. Must do? Niet perse, maar ik vond het erg mooi daar, we zagen allerlei dieren (vogels, duizendpoten maar zelfs ook een slangenhuid) en lekker om even de benen te strekken. Wij waren er in de miezerregen dus met zon is het vast nog mooier.
Onze volgende stop op de route was Aalborg, waar we een rondje door het mooie oude centrum liepen. Ik vond het erg mooi, maar zou er geen kilometers voor om rijden.
Vanaf Skallerup maakten Mark en ik om beurten prachtige hardloop rondjes in de heuvelachtige omgeving en langs de kust. Ik had daarbij het geluk een paar herten tegen te komen. Ook bezochten we Rubjerg Knude Fyr, een oude vuurtoren bovenop een zandduin. Het landschap is heel gaaf: een mega zandduin met rotsen kliffen de zee in omringd door groen. De vuurtoren zelf heeft een bijzonder verhaal en je kunt erin voor een nog beter uitzicht. En de kinderen vonden het zandduin geweldig (jaaa surfen😉). Aanrader dus!
Mocht je nog kleine kinderen hebben: buggy’s / wandelwagens zijn geen optie voor de beklimming van het zandduin en houd er rekening mee dat het vanaf de parkeerplaats naar het duin ook best een stukje lopen is.
Verder maakten we een dagtrip naar het meest noordelijke stuk van Denemarken. Onze eerst stop was Rabjerg Mile. Een gigantisch zandduin dat je kunt oplopen en vanaf waar je aan 2 kanten de zee ziet. Prachtig landschap en onze kinderen vonden de zandheuvels weer een groot feest. Vervolgens reden we door naar Skagen waar we een rondje door het pittoreske centrum liepen en lekker lunchten bij Skagen Bageri & Café. Na een korte stop bij de vuurtoren gingen we door naar Grenen. Hier kun je naar het noordelijkste puntje van Jutland wandelen, daar waar 2 zeeën samen komen. Je kunt echter ook met een soort tractorbus. Dat deden wij en vonden vooral de kinderen erg leuk. Dit punt is in ieder geval zeker de
moeite waard om te bezoeken, maar verwacht niet dat je alleen bent. Begin of einde van de dag schijnt dat beter te zijn, maar dat paste bij ons niet echt in de planning. De laatste stop van de dag was bij Del tilsandede kirke: een vroeger kerkje midden in de duinen. Klim zeker even de toren in als je er bent.
Toen we vanuit Skallerup doorreisden naar Funen maakten we een tussenstop in Aarhus. Een bezoek aan deze stad is zeker een aanrader. Het oude centrum is mooi en gezellig en er zijn diverse iconische gebouwen te bekijken. Ga ook op zoek naar de speciale Viking stoplichten bij diverse oversteekplaatsen. Daarnaast zijn er allerlei musea, maar die hebben wij overgeslagen vanwege de beperkte tijd. Goede reden om nog een keer terug te gaan.
Wij lunchten heerlijk in de zon op het terras aan de rivier bij Cross. Zowel het smørrebrød met avocado als de tartaar met frietjes waren heerlijk.
Funen
Slapen:
Op Funen hadden wij een huisje via Novasol in een kleinschalig vakantiepark bij Bro strand. Het park heeft een voetbalveld, speeltoestellen en een tennisbaan en ligt direct aan zee. Ons huisje was heel relaxt en ruim, maar niet heel goed schoongemaakt. Al kan dat natuurlijk ook gewoon pech zijn!
Doen & eten:
Op Funen gingen wij uiteraard naar Odense, wat een dikke aanrader bleek! Odense is de geboorteplaats van de beroemde Deense schrijver Hans Christiaan Andersen en dat kun je niet missen. Begin je dag bij het Hans Christiaan Andersen museum waar je alles leert over het leven van de schrijver, zijn beroemde sprookjes en er is een hele leuke speelruimte voor kinderen met heel veel verkleedkleren. Vervolgens kun je de rode voetstappen door de stad volgen. Deze brengen je langs alle bezienswaardigheden van de stad in een rondje van iets meer dan 3 kilometer. Onze kinderen vonden het volgen van de voetstappen geweldig! We hebben nog nooit eerder zo snel en zonder gezeur een stadswandeling gemaakt. Onderweg kom je ook langs diverse speel mogelijkheden en horeca. Zo lunchten wij erg lekker bij Nelle’s, een koffie- en wijnbar met voldoende keuze voor jong en oud. Aanrader!
Een andere aanrader in Odense, als je nog tijd hebt, is het Jernbanemuseum. Dit is de Deense variant van het Nederlandse spoorwegmuseum. Die laatste is een van de favorieten van onze kinderen en de Deense versie kon ook op enthousiasme rekenen. Hier iets meer tentoonstellingen dan in Utrecht, maar het kleine treintje waar je in kunt rijden, een aantal model treintjes die je aan kunt zetten en de leuke speelopties vonden de kinderen geweldig en in de tussentijd bekeken wij de delen die zij minder interessant vonden.
Verder bezochten wij op Funen ook Vikingemuseet Ladby. Dit is een kleinschalig museum in the middle of nowhere maar het bezoeken zeker waard. Hier vind je het enige vikingschip van de wereld wat nog in de oorspronkelijke begraafplaats te zien is. Binnen zijn 2 kleine exposities: één over het leven van de Vikingen en hun gebruiken en de tweede over dit specifieke Vikingen graf. Vervolgens loop je naar buiten waar je de grafheuvel in kunt en het oorspronkelijke graf kunt zien. Echt heel cool! Verder zijn er buiten voldoende speelmogelijkheden voor de kinderen en kunnen zij door het hele museum heen een schatzoektocht doen om letters te verzamelen die een woord vormen. Wel zijn sommige van de Viking tradities (geofferde paarden mee het graf in sturen bijv.) wat heftig voor gevoelige kinderen. In circa een uur kun je dit museum wel bezoeken. Gezien de ligging wel handig om vooraf goed de openingstijden te checken.
Vanuit Ladby reden we nog even door naar Kerteminde voor een ijsje bij Vaffelhuset. Hier worden de ijs hoorntjes nog zelf gemaakt. Iets wat je live kunt zien en zorgt voor extra lekkere ijsjes. We moesten dan ook even in de rij staan, maar dat was het wel waard!
Daarmee kwamen we alweer aan het einde van onze trip. Maar op de terugweg bezochten we ook nog Christiansfeld. Dit stadje staat op de UNESCO wereld erfgoed lijst en lag direct naast onze reisroute. Een korte stop van een uurtje was zeker de moeite waard! Als je hier komt moet je eigenlijk even een traditioneel gemberkoek hart kopen bij de bakker, daar is Christiansfeld bekend om.
Wat moet je proberen in Denemarken qua eten?
Het eten in Denemarken is over het algemeen erg lekker! Er is veel vis verkrijgbaar en er wordt veel gewerkt met ingelegde groenten. Ook de bakkers zijn geweldig, zowel qua brood als gebak.
Hier een paar aanraders om zeker te proberen bij de bakker:
– Mums kager —> chocolade gebakje met diverse lagen
– The boller —> zacht wit bolletje, heerlijk luchtig
– Hak boller —> zacht luchtig chocolade broodje
– Kanelsnegl / kaneelsnurre —> bladerdeeg spiraal met kaneel vulling, soms overgoten met chocolade
Typisch Deens zijn ook hotdogs. Je vindt op allerlei plekken hotdog standjes, waar je de lekkerste variaties kunt kopen. Een prima betaalbare en lekkere lunch. Een ander typisch Deens dingetje: Lakrids. Een soort dropjes met een chocolade laagje er omheen. Ik vond ze erg lekker, Mark niet…
Ijsjes in Denemarken zijn een hele beleving. Ze zijn erg duur maar de porties zijn ook gigantisch. Als je 1 bolletje bestelt, krijg je een ijsje van het formaat waar je in Nederland 2 of 3 bollen zou bestellen. Daarnaast zijn er heel veel toppings. Op deze manier verandert een ijsje bijna in een maaltijd, maar je kunt Denemarken eigenlijk niet verlaten zonder zo’n icoon te proberen 😉
Tot slot waren onze kinderen zeer enthousiast over het feit dat je in Denemarken geen hagelslag maar chocolade plakjes op je brood kan doen. Je hebt deze plakjes in melk- en pure chocolade.
Zoals je leest vonden wij Denemarken echt een aanrader als vakantieland! Een reis naar het Oostelijk deel van dit land staat inmiddels daarom ook op ons reisverlanglijstje.
1 reactie
Hai San,
Super leuk om te lezen.
Bedankt weer voor je verhaal.