De afgelopen weekenden testten wij al meerdere gerechten voor het kerstdiner. Morgenavond komt Marks familie bij ons eten en wij verzorgen het diner. Ik vind het dan leuk om iets nieuws op tafel te zetten, maar test dat wel graag van te voren uit. Met dit recept was dat extra goed want de eerste versie vond ik niet zo lekker. Ik wilde heel graag een vegetarisch gerecht maken. Nu is er niemand die mee eet vegetarisch, maar ik vind het vanuit duurzaamheid belangrijk om niet alleen vlees of visgerechten op tafel te zetten.
Het idee voor deze witlof tarte tatin met miso karamel begon met een recept vanuit het kookclubje van mijn moeder. Dat recept was echter met een gewone karamel en er zat krokante spek in. Ik maakte dat recept maar zonder het spek maar was niet echt tevreden over het resultaat. Het was een beetje saai en vlak. Toen kwam ik ergens een miso karamel tegen en dat leek me beter omdat hier net als bij het spek ook een zoutje in zit. Ik bewerkte het recept een beetje (het had iets te veel ingrediënten naar mijn zin) en combineerde het met het idee van de witlof tarte tatin. Zo onstond deze witlof tarte tatin met miso karamel en een hazelnoot crunch. Het resultaat is een super lekker en bijzonder gerecht met diepe smaken. Bij ons is dit morgen het tussengerecht en we serveren deze taartjes ook tijdens de kerstbrunch bij mijn familie op Tweede Kerstdag.
Ingrediënten voor 8 taartjes:
– 4 stronken witlof
– 1,5 keer kant en klaar hartige taart deeg (koelvers)
– 4 eetlepels suiker
– 1 eetlepel water
– 20g koude boter (of margarine voor een vegan versie van dit gerecht)
– 2 eetlepels mirin
– 1 eetlepel sojasaus
– 1 eetlepel rijstazijn
– 1 eetlepel miso pasta
– 2 cm gember
– 1 teen knoflook
– Vers gemalen peper
– Optioneel: een flinke hand geroosterde en gehakte hazelnoten
Voor dit recept heb je 8 tartelette vormpjes en bakpapier nodig.
Kook de witlof in 15 minuten gaar. Giet af en laat goed uitlekken. Je mag er zelfs een beetje in knijpen. Haal vervolgens de bladeren van de witlof en laat deze verder uitlekken in je vergiet.
Terwijl de witlof uitlekt steek je met een ronde uitsteker (of je snijdt met een schilmesje langs een kommetje af) 8 ronde plakjes deeg uit ter grootte van de tartelette vormpjes of zelfs ietsje groter. Leg even weg tot gebruik. Bekleed de tartelette vormpjes allemaal met bakpapier zodat het hele vormpje (ook de rand) bedekt is.
Verwarm de oven voor op 200 graden hetelucht. Terwijl de oven opwarmt, maak je de karamel. Rasp de gember en de knoflook of pers deze beide uit met een knoflookpers. Doe de suiker in een steelpan met dikke bodem samen met 1 eetlepel water. Laat de suiker op halfhoog vuur smelten zonder te roeren. Je mag wel af en toe met de pan zwenken. Doe de boter erbij zodra de karamel een honingachtige kleur heeft. Schenk nu de mirin met de sojasaus en de rijstazijn erbij. Roer nog steeds niet maar meng wel een beetje door met de pan te zwenken. Tot slot voeg je de knoflook, gember en miso pasta toe samen met een flinke snuf versgemalen peper. Begin nu pas te roeren en meng het geheel tot jus dikte.
Verdeel vervolgens de miso karamel over de tartelette vormpjes. Zorg er hierbij voor dat de hele bodem bedekt is. Leg de witlofbladeren hierin totdat het hele vormpje bedekt is met een dun laagje witlof. Eventueel kun je de witlof een beetje gebruiken om de karamel goed over het vormpje te verdelen. Leg tenslotte de plakjes deeg hier bovenop en stop de randjes een beetje in.
Bak de witlof tarte tatin met miso karamel in circa 15 minuten in het midden van de oven goudbruin en gaar. Serveer de taartjes omgedraaid (dus met het deeg aan de onderkant) en bestrooi eventueel nog met een wat geroosterde en gehakte hazelnoten voor een extra crunch.