Ingrediënten voor circa 600 ml ijs:
Voor het ijs
• 300 milliliter slagroom
• 100g witte chocolade
• 1 eetlepel wodka
• 3 eierdooiers
• 150 milliliter volle melk
• 50g kristalsuiker
• snufje zout
Voor erdoor
• 50g macadamia noten
• 80g witte chocolade
Hak de chocolade voor het ijs in stukjes of gebruik pastilles. Verwarm 150 milliliter slagroom in een steelpan. Wanneer de slagroom warm is haal je de pan van het vuur en voeg je de gehakte chocolade toe. Roer goed door met een garde totdat de chocolade helemaal gesmolten is. Schenk dit mengsel in een kom en voeg de rest van de slagroom en de wodka toe. Leg een zeef op de kom en zet deze even weg.
Klop de eierdooiers los in een kom. Verwarm in pan de melk met de kristalsuiker en het zout. Roer goed door elkaar met een garde en verwarm tot het kookpunt. Haal de pan van het vuur en roer de warme melk voorzichtig door de eierdooiers. Giet het gehele mengsel daarna terug in de pan en verwarm het mengsel op laag vuur terwijl je blijft kloppen met een garde. Wanneer het mengsel dikker begint te worden haal je de pan van het vuur en giet je het door de zeef bij het chocolademengsel.
Roer dit nog even goed door, dek de kom af met plasticfolie en zet het een nacht in de koelkast om goed koud te worden én voor een extra romig eindresultaat.
Verwarm de oven voor op 175 graden (hetelucht) en bekleed een bakplaat met bakpapier. Verdeel de macadamianoten over de bakplaat, rooster 10 minuten in de oven en laat even afkoelen.
Hak de geroosterde macadamianoten en de chocolade voor door het ijs fijn en meng dit met elkaar. Je kunt ook witte chocolade pastilles gebruiken, die hoef je niet meer te hakken. Zet dit mengsel weg tot gebruik.
De volgende dag ga je het ijs maken. Dit kan met en zonder ijsmachine, hier lees je voor beide methodes hoe dat moet.
Met ijsmachine
Zorg dat het koelelement van je ijsmachine bevroren en daarmee klaar voor gebruik is. Doe het chocoladeroommengsel in de ijsmachine en laat de machine draaien totdat het ijs klaar is. Schep het ijs en het chocoladenotenmengsel voorzichtig door elkaar in een vriesbestendige kom of bak. Zet deze nog 2 tot 3 uur in de vriezer. Houd eventueel wat van het chocoladenotenmengsel achter ter garnering.
Zonder ijsmachine
Doe het chocolademengsel in een vriesbestendige kom of bak. Klop het mengsel door met een lepel of mixer en zet in de vriezer. Herhaal dit na 45 minuten. Je doet dit om het aantal ijskristallen de verminderen. Herhaal dit 2 keer, steeds na 45 minuten. Bij de laatste keer staat het ijs dus ruim 2 uur in de vriezer. Roer nu het chocoladenotenmengsel door het ijs en zet terug in de vriezer. Klop het mengsel na wederom 45 minuten nog één keer door met een lepel of mixer en zet een uur in de vriezer. Houd eventueel wat van het chocoladenotenmengsel achter ter garnering.
Twee weken geleden had Magimix een winactie via Instagram waarbij je een Glacier ijsmachine kon winnen. Die wilde ik wel! En dus deed ik mee. Op vrijdag in die week had ik een dag waarop alles misging, aan het einde van de dag stond ik in de keuken van mijn ouders een taart te fotograferen en maakte ik daarvan ook een fotootje voor op Instagram. Om vervolgens te ontdekken dat ik de ijsmachine had gewonnen (mijn ouders hoorden een gil uit de keuken en dachten even dat ik taart had laten vallen gezien de pechdag 😉 )! Helemaal blij was ik toen de machine vorige week bezorgd werd en die moest natuurlijk snel uitgeprobeerd worden! In Japan had ik witte chocolade macadamia ijs gegeten en dat beviel me wel. Er kwamen later die week vrienden eten die allebei graag witte chocolade eten dus het toetje was al snel bepaald. Ik besloot het recept van dit crunchy chocolade ijs als uitgangspunt te nemen en dat pakte goed uit! Dit ijs is echt super lekker. En die mooie machine vraagt natuurlijk om regelmatig gebruik dus binnenkort weer een ijsreceptje…