Ingrediënten voor circa 16 tartelettes:
Voor de tartelette bodems:
– 175g bloem
– 70g poedersuiker
– 30g amandelmeel
– snuf zout
– 105g koude boter
– 1/2 ei
– extra bloem voor tijdens het uitrollen van het deeg
Voor de passievrucht vulling:
– 1 portie passievrucht curd
Voor de witte chocolade mousse:
– 375 milliliter slagroom
– 3 blaadje gelatine
– 165g melk
– 81g suiker
– 60g witte chocolade pastilles (of in stukjes gehakte chocolade)
Verder nodig: deegroller, cupcake vorm en idealiter een siliconen vorm met halve bollen (maar hiervoor kun je ook nogmaals een siliconen cupcake vorm gebruiken)
Begin met het maken van de passievrucht curd volgens dit recept. Afgesloten in een glazen pot in de koelkast (nadat ie volledig is afgekoeld) kun je de curd makkelijk een week goed houden, dus dit kun je prima al wat verder van te voren maken.
Ga verder met het maken van het tartelette deeg. Doe de bloem met het amandelmeel, de poedersuiker en het zout in de beslagkom. Voeg nu de boter toe en meng deze door het bloemmengsel. Met een standmixer kun je dit gewoon met je vlindermes doen, met je handen wrijf je de boter door het bloemmengsel. Wanneer het deeg op een grof broodkruim lijkt, is het goed. Voeg tot slot het ei toe en kneed met de machine of je handen totdat het een mooi deeg is. Wikkel het deeg in plastic huishoudfolie en leg minstens een uur in de koelkast om af te koelen. Langer kan ook, het deeg blijft in de koelkast zeker 2 tot 3 dagen goed en je kunt het eventueel ook invriezen als je liever bijvoorbeeld de helft van het aantal tartelettes maakt.
Verwarm nu de oven voor op 175 graden hetelucht. Bestrooi een schoon deel van je aanrecht met wat bloem en rol hierop het deeg uit tot een platte plak van circa 3mm dikte. Steek hier vervolgens met een ronde koekjesvorm of presenteer ring (doorsnede circa 7 centimeter) ronde plakjes deeg uit. Duw deze voorzichtig in de cupcake vorm. Eventueel prik je de bodem enkele keren in met een vork, dan gaan de bodempjes niet zo bol staan tijdens het bakken (ik was dat zelf echter vergeten en dat was geen probleem). Bak de tartelettes in circa 13-14 minuten goudbruin en gaar. Haal ze na het bakken direct uit de vorm en laat volledig afkoelen op een rooster.
Terwijl de tartelettes afkoelen (of wanneer het deeg in de koelkast ligt te koelen), ga je de witte chocolade mousse maken. Leg de gelatine blaadjes te weken in een bakje met koud water. Goed opletten dat alle blaadjes volledig onder water staan. Doe de melk met de suiker in een steelpan en verwarm op middelhoog vuur totdat het net niet kookt. Haal de pan vervolgens van het vuur. Knijp de gelatine uit en los samen met de chocolade op in het melk mengsel door goed te roeren met een garde. Laat dit afkoelen.
Klop de slagroom zonder suiker tot yoghurtdikte. Spatel nu het afgekoelde chocolade mengsel voorzichtig door de geklopte room. Zet je siliconenvorm in een leeggemaakte lade van je vriezer en verdeel de mousse over de vorm. Zet deze minstens 2 uur in de vriezer om op te stijven.
Tot slot ga je de witte chocolade passievrucht tartelettes in elkaar zetten. Neem de afgekoelde bodems en vul met de passievrucht curd. Haal de witte chocolade mousse uit de vriezer en duw de mousse bolletjes direct uit de vorm, dat gaat namelijk alleen maar mooi wanneer ze nog goed bevroren zijn. Leg de mousse op de passievrucht vulling op de taartjes. Zet in de koelkast tot gebruik, zorg wel dat je mousse ontdooid is voordat je de taartjes serveert. Met een uur koelkast tijd zit je sowieso wel goed, maar langer is ook geen probleem.
Inmiddels heb ik al diverse tartelette recepten op mijn blog staan, maar vandaag deel ik weer een nieuwe versie met je. Dit weekend wordt het heerlijk zonnig dus dat vraagt om een fris baksel. Daarvoor zijn deze witte chocolade passievrucht tartelettes helemaal perfect. De bodem is lekker knapperig, de passievrucht geeft een heerlijk fris zuurtje en de zoete topping van witte chocolade maakt het helemaal af. Probeer deze witte chocolade passievrucht tartelettes vooral zelf: je zult er geen spijt van krijgen! En als je graag wat keuze hebt: je kunt ook een deel van de witte chocolade mousse vervangen voor reguliere chocolademousse en op die manier een combinatie maken met de chocolade passievrucht tartelettes uit dit recept. Ook het recept voor meringue passievrucht tartelettes kun je makkelijk met dit recept combineren. Op die manier heb je met weinig extra moeite meteen enkele verschillende taartjes op tafel staan.