Ingrediënten voor 10 worstenbroodjes
Deeg
• 500g bloem
• 6g zout
• 10g basterdsuiker
• 125g roomboter
• 10g gedroogde gist
• 250ml melk
• 1 ei om te bestrijken
Vulling
• 500g half-om-half gehakt
• 3 volkoren beschuiten
• 20ml melk
• 1 ei
• Peper & zout naar smaak
Begin met het maken van de vulling. Verkruimel de beschuiten en vermeng deze met het gehakt, het ei en de melk. Breng het gehakt op smaak met flink wat versgemalen peper en zout. Kneed dit mengsel goed door en rol er 10 worstjes van ongeveer 60 gram van. Laat de worstjes opstijven in de koelkast.
Zeef de bloem en meng met het zout en de suiker. Meng de zachte boter, melk en gist hier doorheen. Kneed met je handen of met de keukenmachine tot een egaal deeg. Om te voorkomen dat het deeg aan je handen gaat plakken kun je je handen insmeren met een druppel olijfolie. Verdeel het deeg in 10 gelijke porties van circa 80 gram.Laat circa 30 minuten rijzen onder plastic folie op kamer temperatuur.
Klop het ei los. Bestuif het aanrecht en een deegroller met bloem. Rol de bolletjes deeg ovaal uit. Leg de worstjes op het deeg en bestrijk de randen van het deeg met het losgeklopte ei. Vouw het deeg eerst aan de korte kant naar binnen toe en rol het deeg dan op. Druk de naden goed aan. Leg de broodjes op een met bakpapier bekleedde bakplaat en bestrijk met het losgeklopte ei. Laat de broodjes onder plastic folie nog 45 minuten narijzen.
Verwarm de oven voor op 200 graden (hetelucht) en bak de worstenbroodjes in het midden van de oven in circa 20 minuten goudbruin en gaar.
Als de broodjes niet direct allemaal worden opgegeten kun je ze later nog in circa 8 minuten op 200 graden opwarmen.
Bron: Rudolph’s Bakery
Eerder schreef ik al over het inspirerende kookboek van Rudolph’s Bakery. Toen ik het voor mijn verjaardag kreeg en doorbladerde kwam ik dit recept voor Brabantse worstenbroodjes tegen. Mark eet die, als echte Brabander, altijd graag dus dit recept ging op het lijstje om ooit te maken. Afgelopen weekend hadden we hier eindelijk tijd voor en maakten we samen deze lekkere broodjes. In het originele recept gaat 600 gram gehakt en 25 ml melk, maar wij vonden dat de worstenbroodjes in verhouding iets teveel vlees bevatten, vandaar de aanpassing naar iets minder. Deze broodjes zijn perfect als hapje voor op een feestje of als lunch in het weekend.