Ingrediënten voor 1 taart van circa 10 stukken:
Voor de brownie bodem
• 150g ongezouten roomboter
• 150g pure chocolade
• 2 eieren
• 250g suiker
• 100g bloem, gezeefd
Voor de yoghurt mousse
• 2 blaadjes gelatine
• 100 milliliter crème fraîche
• 100 milliliter Griekse yoghurt
• 40g suiker
• 100 milliliter slagroom
Voor de passievrucht laag
• 1/2 portie passievruchtencurd (circa 150g)
• Evt. 2 verse passievruchten in kwarten gesneden ter decoratie
Wanneer je zelfgemaakte passievruchtencurd gebruikt maak je die eerst volgens dit recept. Dit blijft 3 weken goed en kan dus ruim van te voren.
Begin met het maken van de brownie bodem. Verwarm de oven voor op 175 graden (hetelucht) en bekleed een springvorm (doorsnede 18cm) met bakpapier. Vet de vorm in met boter.
Smelt de boter met de pure chocolade in een pannetje. Roer tussendoor goed door en blijf erbij staan want dit brandt snel aan! Neem de pan van het vuur en laat de chocoladeboter 5 min. afkoelen.
Klop ondertussen de eieren met de suiker en een snuf zout dik en romig tot een soort vla. Klop dit goed luchtig, daar krijg je lekkere brownies van.
Meng de chocoladeboter voorzichtig door het eimengsel. Zeef de bloem en spatel deze vervolgens luchtig door het beslag.
Schenk het chocoladebeslag in de vorm en zet de vorm een half uurtje in de koelkast. Dit hoeft niet persé maar door dit te doen krijg je lekker smeuïge brownies.
Bak de brownies 30 minuten in het midden van de oven gaar. Laat volledig afkoelen. Snijd de brownie los van de bakvorm en doe ‘m er vervolgens weer terug in.
Maak nu de yoghurt mousse. Week de gelatineblaadjes in koud water.
Mix de crème fraîche met de yoghurt en suiker in een beslagkom totdat alles goed gemengd is. Neem de helft van dit mengsel en verwarm in een steelpan. Laat net niet koken. Knijp de gelatineblaadjes uit en los op in het warme yoghurt mengsel. Goed kloppen totdat alle gelatine is opgelost.
Voeg nu het warme yoghurt mengsel weer toe aan het mengsel in de beslagkom en roer goed door.
Klop in een andere kom de slagroom lobbig en meng met het yoghurt mengsel.
Doe de yoghurtmousse op de brownie bodem en zet minstens 3 uur in de koelkast om op te stijven. Tenslotte verdeel je de passievruchtencurd hierover en garneer je de taart eventueel nog met verse passievruchten.
Voor een bakproject wat ik probeerde voor Pasen maakte ik passievruchtencurd. Ik maakte een dubbele portie maar bleek uiteindelijk maar 1 portie nodig te hebben voor dat project. Dus moest ik nog even iets verzinnen met de rest van die curd. Ik had nog een Tony’s reep melk passievrucht yoghurt liggen en besloot me hierdoor te laten inspireren. En zo kwam deze yoghurt passievrucht taart met brownie bodem tot stand. Een heerlijk smeuïge chocolade bodem met een frisse en fruitige topping. Een top smaak combinatie en stiekem kom je er alvast een beetje mee in de voorjaarsstemming.